VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moldovagaz solicită ANRE reducerea cu 12,5% a prețului la gazele naturale

Moldovagaz anunță că a expediat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) demersul de revizuire a tarifului de furnizare a gazelor naturale către consumatorii finali la prețuri reglementate în 2024. Potrivit proiectului de calcul, tariful mediu ponderat pentru furnizarea gazelor naturale se propune să fie redus până la 13347 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 12,5%.

Astfel, consumatorii casnici ar urma să achite 17,34 lei pentru un metru cub, cu TVA, cu 72 de bani mai puțin decât în prezent.

Potrivit adresării, la punctele de ieșire din rețelele de transport gaze, dacă noul tarif se va aplică începând cu 1 ianuarie 2024, acesta ar trebui să constituie 10 800 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 20,1% mai puțin decât cel actual. Totodată, la punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor de presiune înaltă, se propune stabilirea acestuia la nivelul de 10 933 lei pentru o mie de metri cubi, cu o reducere de 20%, la presiunea medie – 12 084 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 16% mai puțin, iar în cazul rețelelor de presiune joasă, la care sunt conectați toți consumatorii casnici și o parte a consumatorilor non-casnici – 16 062 lei pentru o mie de metri cubi, cu o scădere de 4%.

„Reducerea moderată a tarifului pentru consumatorii racordați la rețelele de presiune joasă, se datorează modificării structurii consumului pe diferite niveluri de presiune, creșterii lungimii rețelelor de presiune joasă, precum și aprobării tarifelor noi pentru distribuția gazelor naturale din 8 iulie 2023”, precizează Moldovagaz.

Totuși, ținând cont de faptul că, ANRE are la dispoziție 90 de zile pentru a revizui și a aproba noi tarife, și în această perioadă sunt acumulate devieri tarifare, care urmează să fie compensate consumatorului, SA „Moldovagaz” a creat câteva scenarii de aplicare a tarifelor, în funcție de data intrării acestora în vigoare.

În cazul în care tarifele se vor aplica din 1 martie, la punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor de presiune înaltă, acestea vor constitui 9 927 lei pentru o mie de metri cubi, cu o scădere de 27,4%, presiunea medie – 11 003 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 23,5% mai puțin, iar în rețelele de presiune joasă – 14 671 lei pentru o mie de metri cubi, cu o diminuare de 12,3%.

Totodată, dacă tarifele vor intra în vigoare la 1 aprilie 2024, prețul la presiune înaltă va constitui 9 121 lei pentru o mie de metri cubi (-33,3%), la presiune medie – 10 171 lei la mie de metri cubi (-29,3%), la presiune joasă – 13 720 lei pentru o mie de metri cubi (-18%).

Cel de-al treilea scenariu, potrivit reprezentanților companiei, presupune aplicarea tarifelor noi de la 1 mai 2024. În acest caz, conform calculelor, în rețelele de presiune înaltă acestea ar trebui să fie de 8 512 lei pentru o mie de metri cubi (-37,7%), presiunea medie – 9 547 lei pentru o mie de metri cubi (-33,6%), iar presiunea joasă – 13 025 lei pentru o mie de metri cubi (-22,1%).

În prezent, tariful la gaz pentru consumatori este de 18,07 lei pentru un metru cub.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.