VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moldova va putea exporta produse în Marea Britanie fără taxe încă cinci ani. Acordul a fost prelungit astăzi

Mai multe produse agricole vor ajunge pe piața britanică, fără taxe de import, încă cinci ani. În acest context, a fost semnat protocolul privind prelungirea acordului de eliminare taxelor, semnat în iulie anul trecut.

Astfel, în continuare facilitățile vor rămâne valabile pentru așa produse ca strugurii de masă, merele proaspete, cireșele, prunele, sucul de struguri, roșiile, usturoiul, castraveți, dovleci, pere, caise, piersici, etc.

Semnatarii acordului au fost viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba și ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, E.S. Fern Horine.

Pe 31 iulie 2023, a fost aplicată măsura de liberalizare a comerțului pentru 1 an. Drept urmare, aceasta va expira la 31 iulie 2024, fiind urmată de o perioadă de încă 5 ani, perioadă stabilită în protocolul semnat astăzi, 23 mai.

Pe parcursul anului 2023 au fost înregistrate majorări la exportul de prune – o creștere de la 45 la 495 tone; la struguri de masă – exportul s-a dublat; au fost înregistrate exporturi de mere și cireșe, care pe parcursul anilor precedenți nu se exportau către piața Marii Britanii.

Potrivit datelor statistice, în anul 2023, Marea Britanie s-a clasat pe locul 19 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial. Valoarea comerțului exterior al Republicii Moldova cu Regatul Unit a înregistrat în 2023, suma de 115,7 mln. USD.

În țara noastră își desfășoară activitatea 235 de întreprinderi cu capital englez. După valoarea investițiilor în capitalul social, Marea Britanie se află pe locul 8 printre principalii investitori ai Republicii Moldova.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.