VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moldova urmează să devină stat asociat al platformei politice regionale ”Inițiativa celor Trei Mări”

Președinta Maia Sandu participă astăzi, la București, la cel de-al VIII-lea Summit al Inițiativei celor Trei Mări (I3M), acolo unde Chișinăul, alături de Ucraina, a făcut solicitarea de a se asocia acestei platforme politice regionale.

Șefa statului a avut deja o întrevedere cu premierul României, Marcel Ciolacu. Șeful Guvernului de la București a transmis că România „susține ferm solicitarea Chișinăului de a se asocia acestui format de cooperare, care vizează, între altele, identificarea modalităților concrete de a angaja Republica Moldova și Ucraina în proiecte menite să sporească gradul de interconectivitate în domeniile energiei, transporturilor și digital din regiune”, transmite digi24.ro.

Cei doi oficiali au evaluat și stadiul relațiilor bilaterale și au apreciat nivelul excelent al cooperării. Premierul Marcel Ciolacu a menționat că România a transferat recent prima tranșă, în valoare de 10 milioane de euro, pentru finanțarea unor proiecte prioritare, în baza Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro. Fondurile din această primă tranșă au fost direcționate către achiziționarea de microbuze pentru transportul școlar și către proiecte de infrastructură și dezvoltare locală, cum ar fi alimentare cu apă, canalizare etc. 

Președinta Maia Sandu a mulțumit României pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în plan bilateral și în contextul de securitate actual, provocat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, și a evidențiat importanța continuării cooperării, mai ales în sectorul energetic, în perspectiva apropierii sezonului rece. 

România este primul dintre statele participante la I3M care organizează pentru a doua oară un Summit al Iniţiativei, după cel găzduit în septembrie 2018.

Iniţiativa celor Trei Mări a fost concepută ca o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, cuprinzând inițial cele 12 state membre ale UE situate între Marea Adriatică, Marea Baltică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. De asemenea, la acest grup de țări a aderat și Grecia, care va deveni astfel cel de-al 13-lea stat membru.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.