VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moldova împrumută aproape 100 de milioane de euro pentru modernizarea drumurilor și a punctelor de frontieră

Infrastructura rutieră și punctele de frontieră vor fi modernizate cu suportul Băncii Mondiale. Parlamentul a ratificat două acorduri de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) în vederea realizării Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova”.

Astfel, BIRD va acorda țării noastre un împrumut în valoare de 92,4 milioane de euro, iar AID va oferi finanțare rambursabilă de 5,6 milioane de euro.

Banii vor fi utilizați pentru reabilitarea și modernizarea a trei tronsoane de drumuri regionale, cu o lungime totală de aproximativ 113 km – drumul Ocolina – Mărculești, drumul Cornești – Rădeni și drumul Gotești – Baimaclia – Vișiniovca. La fel, vor fi făcute lucrări la infrastructura de transport nemotorizat, adiacent drumurilor locale și va fi promovată siguranța rutieră prin remedierea punctelor negre (locuri cu risc sporit de accidente) și prin implementarea campaniilor educaționale.

De asemenea, mijloacele financiare vor fi acordate pentru facilitarea comerțului. Mai exact, Punctul de frontieră Leușeni va fi modernizat, la fel ca și drumul de acces. Va fi renovat și Punctul de frontieră Giurgiulești, unde va fi majorat numărul de locuri de parcare sau de așteptare existente în localitate. Mai este planificată și construcția Punctului de frontieră Ungheni. Proiectul prevede inclusiv un drum de acces care să facă legătura cu rețeaua de drumuri naționale, procesarea vamală, facilități de cântărire și un terminal pentru camioane.

Potrivit documentului de evaluare a Proiectului „Conectivitatea rurală în Moldova”, costul total al acestuia este de 190 de milioane de dolari, dintre care 55,6 % vor fi acordați împrumut, 10,8 %  grant, iar contribuția Guvernului va fi de 33,6 %. Perioada de implementare a Proiectului este de 5 ani.

Acordurile de împrumut pentru realizarea Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova” au fost semnate la 19 iunie 2024.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.