VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moldova este capabilă să-și îndeplinească toate angajamentele în fața UE, susține președinta Sloveniei

Slovenia va sprijini parcursul european al Republicii Moldova și este gata oricând să-și împărtășească propria experiență prin care a trecut acum două decenii. Mesajul de încurajare vine din partea președintei Sloveniei, Natasa Pirc Musar, transmis în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate pentru Vocea Basarabiei.

Înaltul demnitar a precizat că reformele, inițiate de actuala guvernare, trebuie să fie axate pe bunăstarea și prosperitatea moldovenilor și, în niciun caz, să nu fie făcute de dragul recomandărilor Bruxelles-ului.

”Nu uitați că nu există o cale rapidă de a intra în UE. Toți am trecut prin această experiență. Decembrie nu este o lună atât de importantă. Mai important este ca reformele să nu fie făcute de dragul reformelor, sau pentru că doriți să fiți în UE… Trebuie să le faceți pentru binele vostru, pentru viitorul vostru. Sunt sigură că Moldova este pe calea cea dreaptă. Deja ați îndeplinit aproape toate condiționalitățile cerute de UE. Trebuie să înțelegeți, candidatura Moldovei va fi discutată la pachet cu alte opt țări care își doresc să devină membre UE. Slovenia le sprijină pe toate. Cred că atât țările din Estul Europei, Ucraina, Moldova, Georgia și țările din Balcani au nevoie de mai multă, nu de mai puțină Europă. De ce a fost creată UE? Pentru că am avut nevoie de pace”, a declarat Natasa Pirc Musar.

Președinta Sloveniei a mai adăugat că pentru un progres continuu, clasa politică de la Chișinău, atât dreapta, cât și stânga, trebuie să-și unească forțele și să-și clădească o viziune comună.

”Moldova este un stat democratic, iar fiecare politician ar trebui să facă tot posibilul pentru a convinge alegătorii care este calea corectă pentru viitorul țării. Cu toate acestea, când ai democrație, nu dictatură sau autocrație, mereu sunt schimbări în politică, uneori partidele de dreapta câștigă, alteori partidele de stânga. Acesta e jocul. Dar în final, în țara mea, noi eram complet uniți, dreapta și stânga în privința aderării la Uniunea Europenă și asta e parcursul logic și pentru Moldova. Dacă te axezi în retorică mereu pe criterii geopolitice, țara va fi într-o poziție schizofrenică la fiecare patru ani. Nu e bine, deoarece va trebui să construiți țara din temelie cu fiecare nouă coaliție care vine cu o agendă politică diferită. Puteți discuta dspre conservatismul și liberalismul din interiorul UE la fel, dar atât timp cât tot spectrul politic din Moldova crede în UE. Știu că vă temeți de Rusia, și de influența ei, dar eu cred că moldovenii înțeleg ce înseamnă un regim autoritar”, a mai declarat Natasa Pirc Musar.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.