VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Moldova a început procesul de retragere din CSI. Igor Grosu: Suntem hotărâți să ne îndepărtăm de sursa răului, a sărăciei și a războiului

Republica Moldova va denunța Acordul de aderare la Adunarea parlamentară a Comunității Statelor Independente, ceea ce reprezintă un prim pas pentru retragerea definitivă a țării noastre din această structură. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unui briefing.

Șeful legislativului susține că va face toate demersurile necesare către premierul Dorin Recean pentru a denunța acordul cu CSI, după care, treptat, Republica Moldova urmează să anuleze toate convențiile, înțelegerile și alte acorduri semnate cu această structură ”creată de Rusia pe ruinele URSS pentru a menține fostele țări sovietice în sfera ei de influență”.

”În calitate de președinte al Parlamentului, după mai multe discuții cu cetățenii, după discuții cu PAS, după consultări cu președinta Maia Sandu și reprezentanții Guvernului, am decis să inițiem procedura de retragere a Moldovei din Adunarea Interparlamentară a CSI. După 30 de ani a devenit foarte clar că aflarea Moldovei în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul nostru, nu ne-a ferit de embargouri economice. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul energetic, amenințări și declarații ostile la adresa suveranității. Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, de război și ocupare ilegală a teritoriilor suverane”, a declarat Igor Grosu.

Șeful legislativului susține că Moldova nu poate fi parte a unei structuri ce susține agresiunea asupra Ucrainei.

”După un stat fondator al CSI, Rusia, a atacat într-un mod barbar un alt stat fondator, Ucraina, această organizație nu se mai poate numi drept comunitate, retragerea Moldovei din Acordul Aadunării interparlamentară este un prim pas la nivel de guvern și parlament, evaluăm următorii pași. Este un proces ce durează. Moldova este independentă, recunoscută, respectată de prieteni și vecini, liberă să ia decizii suverane. Avem determinarea și responsabilitatea să ne îndepărtăm de sursa răului, sărăciei, războiului. Dorim democrație, libertate la noi acasă. Asigurăm copiilor noștri un viitor european”, a mai declarat Igor Grosu.

Acordul de aderare a Moldovei la Adunarea inerparlamentară a CSI a fost semnat în martie 1998. CSI a fost creată în decembrie 1991, imediat după destrămarea URSS. Inițial, din comunitate făceau parte toate statele ex-sovietice, în afară de cele trei țări baltice – Estonia, Letonia și Lituania. Ulterior, structura a început să-și piardă influența. În 2008, s-a retras Georgia în urma războiului din Osetia de Sud, iar în 2014, CSI a fost părăsită de Ucraina, în urma anexării de către Rusia a peninsulei Crimeea.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.