VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Modificările Codului Electoral și Legii privind partidele politice, reexaminate de Parlament 

Parlamentul a reexaminat inițiativa legislativă care prevede modificarea Codului electoral și a Legii privind partidele politice, urmare a recepționării demersului președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.

Demersul vizează prevederile din inițiativa legislativă care se referă la data alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Acest lucru are drept scop asigurarea previzibilității procesului electoral, dar și pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere, corecte și transparente. Respectiv, data alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova se va stabili, prin hotărâre a Parlamentului, cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor”, precizează Legislativul.

De asemenea, în demers se menționează neconcordanța termenului pentru organizarea alegerilor în caz de vacanță a funcției de Președinte al Republicii Moldova cu normele constituționale.

În context, se sugerează preluarea strictă a textului normei constituționale, pentru a se asigura supremația acesteia. Prin urmare, în caz de vacanță a funcției de președinte al Republicii Moldova, alegerile se vor organiza în termen de două luni de la data la care a intervenit vacanța.

Proiectul de modificare a Codului electoral și a Legii privind partidele politice a fost adoptat de Parlament la sfârșitul sesiunii de toamnă și are drept scop îmbunătățirea procesului electoral, precum și asigurarea transparenței și echității în desfășurarea alegerilor.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.