VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Modalitatea de livrare a actului de identitate la domiciliul cetățenilor R. Moldova va fi extinsă

Cabinetul de miniștri a aprobat modificarea mai multor hotărâri de Guvern, care presupun optimizarea și eficientizarea proceselor de prestare a serviciilor publice de eliberare a actelor de identitate, de evidență a locuitorilor Republicii Moldova și a cetățenilor moldoveni domiciliați în străinătate. 

Astfel, termenul de obținere a autorizației de emigrare pentru cetățenii Republicii Moldova, care vor să-și stabilească domiciliul peste hotare, va fi scurtat de la 3 luni până la 20 de zile lucrătoare. 

De asemenea, urmare a modificărilor aprobate, va fi extinsă modalitatea de livrare a actului de identitate la domiciliul cetățenilor Republicii Moldova, la reședința temporară sau la locul aflării titularului, prin intermediul serviciului electronic MDelivery.

Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice (MPower) oferă posibilitate cetățenilor, mediului de afaceri și autorităților publice să acorde împuterniciri de reprezentare, într-un mod complet autonom și gratuit, unor persoane care vor acționa în numele lor pentru obținerea unui serviciu public. În acest sens, va fi reglementată posibilitatea eliberării actelor de identitate și de înregistrare, la domiciliu sau reședința temporară, în baza împuternicirilor de reprezentare emise în cadrul Registrului Mpower, pentru anumite categorii de persoane.

Totodată, modificările propuse vor contribui și la combaterea fenomenului furtului de identitate în timpul obținerii actelor, prin efectuarea verificărilor suplimentare a datelor declarate de solicitanți. 

Proiectul prevede și efectuarea evidenței tuturor persoanelor fizice din Republica Moldova în Registrul de stat al populației doar în formă electronică și excluderea reglementărilor referitoare la fișierul manual de evidență a persoanelor.

Concomitent, Registrul de stat al populației va fi actualizat cu informație veridică, prin implementarea unor mecanisme electronice și informaționale fiabile, flexibile și eficiente de schimb de date, prin intermediul Platformei guvernamentale de interoperabilitate (MConnect) și de prestare a serviciilor prin utilizarea Sistemului informațional automatizat „Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice” (MPower). 

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.