VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Miza lui Recean. Premierul este convins că până în 2030 R. Moldova va fi pregătită pentru a deveni membră a UE

Până în 2030, când vom fi pregătiţi să devenim membru al Uniunii Europene, Republica Moldova are ambiţia să fie una dintre ţările cele mai prietenoase cu afacerile din UE, potrivit premierului Dorin Recean, care participă astăzi la Bucureşti, la cea de-a 10-a ediţie a evenimentului „CFA CEE Investment Conference”, organizată de Asociaţia CFA România, transmite MOLDPRES.

Potrivit şefului Cabinetului de miniştri de la Chişinău, „ceea ce am început acum 34 de ani cu România, cu nume simbolic „Poduri de flori”, devin acum proiecte specifice cu poduri din beton şi metal, poduri digitale, conducte de gaz, linii electrice de înaltă tensiune”.

„Acesta este un proces de integrare care ajută atât Moldova, cât şi România să se integreze din ce în ce mai mult. Pentru moment, facem parte dintr-o regiune foarte volatilă, ştim cu toţii asta, din cauza agresiunii brutale a Rusiei în Ucraina, dar sunt încrezător că, în acest ansamblu, există oameni care pot citi cifrele acestei volatilităţi, prin oportunităţile pe care le aduc. Sunt convins că riscurile şi volatilitatea sunt acolo pentru a fi gestionate, nu pentru a fi evitate”, a afirmat Dorin Recean.

În opinia premierului, asistăm la cea mai mare criză de după cel de-Al Doilea Război Mondial aici, în Europa. „Însă în acelaşi timp, sunt acele vremuri pe care trebuie să le construim. După Ucraina, Moldova a fost cea mai afectată de război, dar am reuşit să amortizăm şocul preţurilor la energie şi să readucem controlul asupra inflaţiei. Acum suntem pregătiţi să construim o economie care va creşte rapid, cu peste 7%, ceea ce numim creştere aproape de două cifre, mai ales înainte de începerea reconstrucţiei ucrainene”, a explicat Dorin Recean.

Conform oficialului, legislaţia şi instituţiile Republicii Moldova se adaptează rapid la noile reguli. „Avansăm pe diverse platforme de dezvoltare. Una dintre acestea este Moldova IT Park, unde, începând din acest an, am extins operațiunile. De asemenea, continuăm dezvoltarea pieţei de capital şi aici ne bazăm foarte mult pe România şi pe Bursa de Valori Bucureşti pentru a avea o integrare perfectă între piaţa de capital din Moldova şi piaţa de capital din România, astfel încât activele din Moldova să poată fi uşor accesibile de către piaţa de la Bucureşti. Pregătim prima emisie a euro-obligaţiunilor şi lansăm fondul de pensii private. Aş vrea să repet, uneori, faptul că Moldova este ca o Californie cu cele mai bune vinuri şi că, de asemenea, avem o comunitate IT foarte vibrantă”, a estimat Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.

Profesionişti din domeniul financiar-bancar, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai autorităţilor publice din ţările Europei Centrale şi de Est participă joi la cea de-a 10-a ediţie a evenimentului „CFA CEE Investment Conference”, organizată de Asociaţia CFA România.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.