VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- Povestea cu peștiȘORul de aur

Cel mai recent și cel mai scump sondaj de opinie arată că cetățenilormoldoveni de etnie găgăuză tare le plac poveștile. Nu tuturor, firește. Dar multora dintre ei care recent și-au dat votul pentru candidata partidului condus de Marina Tauber și cârmaciul autoexilat Ilan Șor. Sondaj mai bun decât alegerea bașcanului nici că poate să existe. Și cum altfel decât pasiunea pentru povești ar fi să interpretăm rezultatele recentului scrutin?Asta după ce i-am tot auzit în reportaje pe găgăuzi declarându-și la unison dragostea pentru Rusia și împăratul de la Kremlin (oricâte crime ar comite mai întâi acasă în Cecenia, apoi pe teritoriul țării înfrățite pe care vrea să o întoarcă pe dos ca să-i fie pe plac, sau și mai bine să decimeze populația care se opune). Deci după declarații de dragoste nemărginită pentru Rusia majoritatea găgăuzilor nu votează steluța ci băsmăluța. Zău m-a dat pe spate nonșalanța unei femei de la Comrat care îi declara colegului nostru Romeo Cemârtan că și-ar dori ca Găgăuzia să fie inclusă în componența Federației Ruse, nici mai mult, nici mai puțin, pentru că ea are un fiu acolo! Cum s-a cuibărit în sufletele găgăuzilor dorul de Rusia e o poveste aparte, poate avem ocazia să scăpăm niște vorbe despre asta. Acum ne interesează cum înțeleg ei să fie consecvenți. Care partid este campionul declarațiilor de dragoste pentru Federația Rusă? Cine a promis să refacă bunele relații cu Putin? Socialiștii. Deci găgăuzii ar fi trebuit întracolo să fi direcționat voturile lor ca să le dea undă verde socialiștilor, să-l mandateze pe un Făt Frumos - cavaler al aspirațiilor estice și antieuropene. Logic? Numai că Găgăuzii au procedat altfel. Ei au optat pentru Disneylandul promis de tandemului Tauber-Șor. Oameni visători. Romantici. Exact ca în triunghiul dragostei neîmpărtășite. Kolea o iubește pe Mașa, Mașa îl ibește pe Sașa, iar Sașa îl iubește pe Kolea... Cea mai bună șosea din câte le are actualmente Republica Moldova traversează Găgăuzia. Acest drum e construit pe bani obținuți de guvernul de la Chișinău de la europeni. Uniunea Europeană, România pompează finanțe în regiunea găgăuză fără nicio discriminare, la fel ca în celelalte regiuni ale Republicii Moldova, ba chiar vizibil mai mulți. Și ce dacă?!Cetățenii moldoveni de etnie găgăuză nu se lasă impresionați de vrabia din mână. Ei visează râuri de lapte promise de peștiȘorul de aur și sirena ce le șoptește cântece de leagăn. Dar providențialul Aleksandr Sergheevici Pușkin i-a avertizat încă în anul 1833, adică în urmă cu exact 190 de ani, că e riscant să îți porți capul prin nori, că bătrânul pescar din celebrul basm cu împlinirea dorințelor ar fi trebuit să-și învețe consoarta să țină în frâu poftele și fanteziile, să se ghideze de aspirații realiste, să aibă discernământ și minima perspicacitate pentru a-și da seama cine toarnă baliverne și cine este în stare să îi dea o covată nouă.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.