VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- Oul și găina

Am avut imprudența să câștig partida de șah pe care nepoata mea de la Paris o acceptase după ce m-am  prefăcut că nici măcar nu știu prea bine regulile jocului. Nu a mai avut chef să se revanșeze. M-a lăsat să joc cu robotul încorporat în tabla de șah fiind sigură că nu am nici o șansă în confruntarea cu ordinatorul. Recunosc, am trișat ca să îi testez abilitățile. Mai cu seamă cele pedagogice. Ei îi place să mă învețe care sunt regulile jocurilor de societate când mergem la Ludotecă, un centru de zi unde părinții merg împreună cu copii pentru a-i familiariza cu cele mai diferite lucruri utile însușite prin intermediul diverselor jocuri.  Nimeni nu-și poate permite dotarea de care dispune Ludoteca.  Poate doar vreun milionar țicnit ca cel din filmul “Jucăria” (1976) cu Pierre Richard în rolul principal. Dacă nu l-ați văzut vi-l recomand cu încredere. Fabula e instructivă - odrasla unui barosan sătulă de jucăriile pe care le are acasă îi cere părintelui să-l cumpere pe vânzătorul din magazinul de jocuri.  Care vânzător acceptă postura umilitoare ca să nu piardă locul de muncă.  Urmează o rebeliune la care participă și odrasla milionarului.

Dar, vă povesteam despre nepoata mea căreia de fapt i-am cerut din start să mă corecteze ori de câte ori fac greșeli în limba franceză. Și mai ales să-mi fie ghid când mergem la supermarche pentru cumpărături sau când e timpul să luăm gustarea de la ora patru.  Nu mă deranjează că oul învață găina. Pentru că e cât se poate de firesc să-i lăsăm în față pe urmașii noștri, cărora le aparține toată agoniseala, vorba marelui voievod.  Mă gândeam la asta urmărind relatările de la Chișinău despre încercarea disperată a unor dirijori de găști politice să conserveze  denumirea vetustă a limbii studiate la școală și la facultate de odraslele lor. Liderii pretinselor proteste speră să pună în aplicare manevra cu buturuga mică. Despre asta s-a vorbit cu lux de amănunte. Ce i se întâmplă unui stat care se ține cu degetele învinețite de trecut ne demonstrează matușca Rusia.  Ce are de făcut Republica Moldova e timpul să decidă oul și nu găina.  

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.