VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- Limbricul cu dinți de rechin

Limbricul cu dinții de rechin. Asta e imaginea care mi-a rămas în cap după ce îl văzusem la televizor în ziua de 30 septembrie. Știu la cine v-ați gândit. Dar eu îl am în vedere pe Ivan Ohlobîstin, actorul-popă pseudofamilist și pseudocreștin, cel care urla de pe scena din Piața Roșie cuvântul GOIDA.

Ce înseamnă asta la ruși ne-a explicat jurnalistul pribeag Aleksandr Nevzorov, cunoscut pentru maxilarele de buldog cu care perforează bucile adversarilor. L-ați auzit cum înjură aristocratic, etajat, într-o rusă elevată, un pic arhaică, cu întorsături și metafore amețitoare, cu pretenția justificată de a fi adevăratul reprezentant al elitei din Sankt Petersburg, spre deosebire de gașca lui Putin. Exact antipodul celui care savurează limbajul bandiților, stropit cu alifii patriotice și bădărănii erotomane. GOIDA, după Nevzorov, e ordinul de atac strigat de călăreții din garda de corp a țarului Ioan cel Groaznic. Și asta însemna că moșia boierească ieșită în cale poate fi devastată.

GOIDA dădea frâu liber la violat neveste și la strivit pruncii sub copitele cailor. Prin urmare, limbricul din Piața Roșie îndemna armata lui Șoigu să devasteze cu mai multă râvnă regiunile ucrainene declarate peste noapte teritorii ale Federației Ruse. În limba ucraineană, GOIDA înseamnă cu totul altceva. Dați cuvântul la căutare pe internet și veți descoperi că ucrainenii spun GOIDA când își leagănă pruncii. Dovadă e și substantivul HOIDANKA, adică scrânciob, pe care l-am auzit în satul meu natal Cinișeuți populat pe jumătate de cetățeni moldoveni de etnie ucraineană. Nebo i zămlea, cum zic consătenii mei ucraineni! Cer și pământ. Ani lumină între aceste două sensuri, ce provin din concepte civilizaționale diametral opuse, pe care limbricul cu dinții de rechin le-a îndepărtat și mai mult, devastând Ucraina, strivind prunci și neveste sub copitele cailor. Ba mai și arzând toate podurile, la propriu și la figurat, ca să nu lase nicio șansă de iertare și împăcare.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.