VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- La mintea cocoșului

Folosim această expresie atunci când constatăm întâmplări evidente ale căror tălmăcire nu presupune mare efort intelectual. Adică până și mintea puțintică de cocoș este suficientă ca să realizezi că altfel nu se poate întâmpla, că între suma de împrejurări și efectul atestat este o legătură vădită, că nu poți face bici din rahat, că tot ce iese din pisică prinde șoareci, că surcica nu sare departe de trunchi și așa mai departe. Observăm că sintagma este vădit ofensatoare la adresa masculinității, a machismului tradițional, adică e una misandră, or, aversiunea, ostilitatea sau disprețul față de persoanele de sex masculin se numește MISANDRIE. Deci ar fi un antonim relativ al misoginismului. Zic relativ, deoarece dicționarele ne propun drept antonim pentru adjectivul MISOGIN noțiunea de afemeiat, sau muieratic – bun și acest cuvânțel, nu-i așa? Din ce am reușit să recoltez de pe lanurile internetului, această expresie argotică parcă există în engleză și în germană. Italienii și spaniolii sunt mai îngăduitori cu pasărea ce vestește răsăritul și alungă duhurile rele. Ca să nu mai vorbim de francezi, pentru care cocoșul galic este simbol național. Și rușii au ales altă victimă pentru a reprezenta etalonul proverbial de dotare cu minte anostă, searbădă. Deci un șofer nemulțumit de modul în care conduce o doamnă o va ocărî folosind cuvântul КУРИЦА (pe românește GĂINĂ), prezumând că nu ai la ce să te aștepți de la o făptură puțină la minte. Cum ar veni e la mintea cocoșului că băieții se pricep mai bine la șofat… Hm! Un ascultător atent își va pune neapărat întrebarea dacă nu cumva povestea perfect românească despre cocoșul năzdrăvan, care a știut să-i aducă moșneagului imensa bogăție nemuncită și nesperată, spre deosebire de găina neroadă, care nu a fost în stare să-i aducă babei decât o mărgică găsită în colb, este de sorginte rusească și tare miroase a pește … a peștișor de aur cu respectivul deznodământ misogin, întrucât căpătuiala nemeritată a moșului este perfect legitimă, pe când babei nu i se cuvin bogății de pleașcă. Dar de ce vă spun toate astea? Pentru că e la mintea cocoșului că Putin se răzbună pentru podul betegit din Crimeea, pentru semirebeliunea dezlănțuită de bucătarul său de curte și pentru epistola umilitoare a lui Ghirkin-Strelkov. Se răzbună în modul cel mai kagebist posibil, schilodind și omorând oameni. Foarte mulți oameni. Și asta nu are cum să rămână nepedepsit. E la mintea cocoșului!

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.