VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- Independenți de independență

https://youtu.be/bxu8v0j9ABw

De Ziua limbii române numaidecât recităm cu evlavie „Somnoroase păsărele” sau „Cobori în jos, Luceafăr blând”. În schimb în Ziua independenței dăm pietatea la o parte și ne indignăm, în fața camerelor de luat vederi, că de trei decenii guvernările, una mai brează decât alta, nu au dobândit neatârnarea declarată în constituție astfel încât Republica Moldova rămâne dependentă energetic, politic, economic, financiar, etc. Vorba lui Sulac despre vaca priponită – parcă-i liberă, dar nu e slobodă.

Există însă o dependență pe care o putem curma noi, cetățenii, fără să arătăm cu degetul spre guvernanți. Am în vedere dependența de năravul spurcat de a lăsa gunoi în urma noastră. Ca melcul fără cochilie, cel care înșiră mucii pe unde se târăște. Exact la fel procedăm și noi.

Marcăm teritoriul cu chiștoace, peturi, ambalaje, pungi, resturi de mancare și de materiale de construcție, sticle și seringi, prezervative și scutece. La oraș le mai adună câine-câinește măturătorii de la spații verzi. La țară însă spațiile verzi se sufocă de grețoasele derivate ale existenței umane.

Ca să nu mai fim o populație poluantă e timpul să ne apostrofăm unii pe alții. Să ne dăm amenzi unii altora. Cât mai usturătoare. Ca la nemți sau ca în Țara Israel. Faza înduplecărilor politicoase am ratat-o impardonabil. Basta! Vi se pare cumva că mă pieptăn în timp ce arde satul? Ba nu! Deja mocnește sub noi turul pantalonilor, în timp ce ne legănăm … pe pânza de păianjen (pe final fredonez “… și pentru că nu se rupea, a mai chemat un elefant”).

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.