VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- IACA IACA, FATĂ VACA

În toată lumea cele mai trăsnite comentarii politice le poți auzi de la taximetriști. E un truism din arsenalul grafomanilor, prin urmare, am să omit descrierea omului, care m-a abordat la benzinărie – pentru că mă cunoaște de la televizor – ca să-i apreciez eleganța axiomatică a deducțiilor „simple ca bună ziua”. Cică, bășcăneasa din Găgăuzia, la fel ca Vlad Cubreacov, răpitul, sincer crede în rolul său de salvatoare a găgăuzilor, cărora le-a promis gaze la preț de pleașcă. КРЕСТ НА ПУЗЕ!.. Jur pe cercelul din urechea stângă! Ca să producă emoții cât mai autentice, ei nu i s-a adus la cunoștință, că pretinsul contract este o înșelătorie de doi bani, o coțcărie curată, zice politologul taximetrist. Inocentă, ca personajele Barbilandului roz-bombon, ea continuă să creadă că dovleacul, în care a fost instalată mai deunăzi, e trăsură regală suflată cu aur. Nici ministrul Victor Parlicov, și nici șeful de la MoldovaGaz, Vadim Ceban, nu au reușit să o convingă că a devenit victima unei farse cu bătaie lungă. Cu atât mai mult, jurnalistul Mihail Sircheli nu a reușit să o trezească din somnul cenușăresc, explicându-i, pe degete, cum zic rușii, că, ditamai bășcăneasa, e folosită ca … (aici am o dificultate, pentru că nu știu cum să redau mai elegant substantivul rostit de taximetrist, poate, „vârf de lance”! nu, nu merge, e din altă operă! poate cumva mai evaziv, ca sa nu sune prea ofensator)…, deci folosită pe post de contraceptiv arhaic, dar eficient. Mă și mir că nu a apucat-o damblaua, când a aflat că la adresa juridică a viitorului furnizor de gaze se află o brutărie nemțească?!, spune șoferul de taxi. Dar nici la prezentarea celei de-a doua versiuni a contractului nu suflă în borșul fierbinte, insistă și mai avan, și mai îndărătnic: iaca-iaca, fată vaca! Taximetristul zădarnic se dă în spectacol. Și care-i morala fabulei? – îl întreb, în loc de aurevoir. El afișază o mutră posacă de clovn. Cică i se face milă de biata fată, care și-a încheiat cariera, înainte să o înceapă… Și, dacă reușește să aducă o cisternă de propan butan? – îl întreb cu fermitate de cămătar. Sau un container de butelii pentru aragaz, din alea roșii, rămase de la sovietici. Sau un vagon-două de brichete chinezești de unică folosință?.. Taximetristul cade pe gânduri și-mi trage o privire suspicioasă, când deschid portiera Renaultului meu roșcovan-vermillon, de parcă aș urca într-un dovleac, rămas de la Halloween.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.