VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- Fanii lui Putin una spun și alta fac

7770 de automobile noi –  acesta este recordul de vânzări al companiei Toyota Moldova înregistrat în anul 2022, bântuit de crize, incertitudini și patimi declanșate de neprovocata și barbara năvălire a hoardelor lui Putin în Ucraina.  Cele mai dorite autoturisme de pe piața auto a Moldovei le născocește Japonia,  țara din care aproape că s-a ales praful (radioactiv, ar zice tv-propagandistul Kiseliov) în cel de-al doilea război mondial.

În timp ce Rusia care se pretinde moștenitoarea exclusivă a  victoriei  în cel de-al doilea război mondial nu are nicio marcă atractivă pentru cumpărătorii de automobile din Republica Moldova.  Nici măcar Lada aia galbenă la volanul căreia  s-a plimbat Putin în anul 2015, nici io-mobilul lui Prohorov  încremenit în faza celor 9 exemplare prototip care zac undeva într-un depozit din Belarus.

Asta în afară de exemplarul  pe care Prohorov i l-a oferit în dar lui Jirinovski. După moartea lui Vladimir Volfovici gurile rele spuneau că mai bine i l-ar fi dăruit lui Putin.  

Ce să mai vorbim. Ditamai Putin căruia îi pute tot ce-i occidental, s-a plimbat la volanul unui Mercedes când a inspectat recent podul din Crimeea după lucrările de restabilirea a porțiunii distruse de misterioasa explozie nedezlegată încă de procurorii de la Moskova.            

Așadar, pentru banii moldovenilor se mai bat  producătorii automobilelor Dacia, Șkoda, KIA, Suzuki, Renault, Hyundai, BMW, Mercedes-Benz şi Ford – le-am aranjat în ordinea în care s-au situat în clasamentul vânzărilor din anul 2022.  

Anul în care, atenție! sondajele au identificat în Republica Moldova o cotă de circa o treime din populație încântată de acțiunile lui Vladimir Vladimirovici Putin. Numai că susținătorii krîm-nașului nu se încumetă să cumpere, din solidaritate cu matușka Rusia, nici Moskvici-uri asamblate din piese chinezești și nici mașini de teren Niva, folosite de mercenarii lui Prigojin. Tot Mercedesul, BMW-ul și Audi sunt mai de nădejde, chiar dacă le-a născocit altă țară învinsă în cel de-al doilea război mondial.   

În anii studenției mele de la Moscova auzisem prima dată bancul cu turiștii japonezi care mereu se declarau uluiți și încântați de frumusețea copiilor întâlniți peste tot în  imensa Uniune Sovietică.  Și atunci când ghidul de la KGB a insistat să afle de ce atâtea laude la adresa copiilor,  un japonez mai îndrăzneț i-a zis – aveți copii minunați, dar tot ce faceți voi cu mâinile este oribil.    

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.