VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru – De unde se ia carne de tun?

Expresia carne de tun a pus-o în circulație Shakespeare. El a surprins cu exactitate radiologică cinismul comandanților care hrănesc cu ostași tunurile adversarilor, chiar dacă știu din start că nu au șanse de izbândă. Shakespeare scria despre oamenii folosiți drept praf de pușcă. Cel care a formulat sintagma în versiunea valabilă și astăzi a fost scriitorul francez François-René de Chateaubriand, cel care a folosit-o într-un pamflet la adresa lui Napoleon Bonaparte în anul 1814. 

Maxim Gorki, căruia rușii îi atribuie nejustificat drepturile de autor asupra expresiei, s-a dovedit a fi un plagiator.  De ce vă spun toate astea ? Pentru că la Chișinău s-a încetățenit versiunea moldovenească a expresiei consacrate. Carne de cort – asta e muniția napoleonilor indigeni care o așază în dispozitive de picnic politic pe trotuarele din fața președinției și parlamentului. Noroc de învecinarea acestor acareturi ultracentrale astfel încât cele câteva plutoane pot lesne imita o pălălaie la scară națională. Cel mai dibace s-a dovedit a fi, deocamdată, cavalerul centurii punitive, marele duce de orheiland.

El hrănește gurile nesățioase ale corturilor cu suflete oropsite în speranța să iasă basma curată din inculparea tot mai păguboasă.  Perdeaua de fum pe care o agită regizorul fugar  a stârnit mai nou gelozia  unor ooo-poziționați de meserie care și-au dat seama că cel pe care îl declară un impostor și valet al puterii smântânește cu nerușinare oalele beligeranței. Și iar e la mare căutare carnea de cort.  Și iar pornesc flașnetele nelipsitele  vedete ale telerebeliunii. 

Ah, unde ești matale, sir Shakespeare, ca să scrii o nouă piesă nemuritoare despre viermuiala de pe malurile Bâcului?! 

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.