VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- Cu sufletul în rai și cu nasul în televizor

Președintele Putin teolog și teozof autodidact (CARE ESTE DEOSEBIREA? teologul învață RELIGIA din scripturi, pe când teozoful cunoaște esența lui Dumnezeu grație mega-intuiției mistice) ... Deci Putin teozoful  le-a promis rușilor că vor ajunge cu toții în Rai.  Prin urmare, zice stăpânitorul de la Kremlin,  decât  să dai colțul de beție sau într-un accident  banal, cum i se întâmplă unei treimi din bărbații din Federația Rusă, (vă amintiți de acest argument halucinant pe care Putin l-a invocat în timpul întrevederii cu mame îndurerate de pierderea feciorilor pe câmpul de luptă), deci, decât să dai colțul  mai bine dai ortul popii. Literalmente.  Cum îl cheamă pe acest popă știe toată lumea, și ce epoleți poartă, și ce cuvinte păstorelnice folosește ca să-i  ademenească pe ruși.  Adică pe cetățenii Federației Ruse. În special pe cei de etnii nerusești, cum se spunea încă în vremuri sovietice, când era ca și cum de la sine înțeles că o persoană de altă etnie decât cea rusească nu înțelege din prima orice i s-ar spune rusește, pentru că are un handicap intelectual irecuperabil. Merge cu frâna trasă.  Am auzit frecvent în anii de studenție expresia  Что ты как не русский! (parca ești nerus). Era dovada trufiei imperialiste a rușilor care se manifesta involuntar în afara ideologiei, în viața de zi cu zi. Ca antisemitismul cotidian, ca misoginismul gregar ascunse după draperia cuvintelor deșarte din constituție.  Părinții fondatori și succesorii acestora și-au dat seama că fără sterilizarea profundă a etniilor aglutinate în jurul pilonului velicorus colosul pe picioare de lut se va prăbuși. Până și reformatorul Gorbi s-a opus dorinței balticilor să-i fluture din batistă, pentru că fără de neruși statul se împuțineazî până la dimensiunile Moscoviei din secolul XIII.   Șovinismul velicorus recidivează în formele cele mai perverse în Rusia lui Putin.  Iată de ce  soldatul Svejk e racolat de la periferia imperiului, unde oamenii schimbă fără prea multe regrete viața lor în condiții medievale pe one way ticket – o indemnizație impresionantă pentru moștenitori, un Jiguli sau măcar o ceremonie funerară cu gardă de onoare și racla învelită în drapelul  național. Rușii etnici și cetățenii ruși din capitală și din marile centre industriale sunt mai cu moț și au rude mai guralive.  Pe când ținutul Altai, Bașchiria, malurile Volgăi (издалека долго течет река Волга) sunt pepiniere de aur. Odată cu mărirea până la treizeci de ani a vârstei celor buni de înrolat  bazinul de recrutare devine imens, dar nu și îndestulător pentru Molohul nesățios.  Numai că în Rusia, lucru știut și dovedit, televizorul câștigă meciul cu frigiderul, inclusiv cu cel  de la morgă.            

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.