VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- Cu cine se va învecina Rusia?

« Putin vreu aiși șî șibî ! »... Aceste cuvinte le împroașcă în camera de luat vederi pornită de Andrei Captarenco un omulean cu privirea sfidătoare ca mașina de retezat iarba. Dacă oratorul reduce din turații îi sare în ajutor o femeiușcă corpolentă. « Nu vreu americani, nu vreu români, vreu ruși aiși sî șibî. Iaca și vreu eu. Cu rușii am trăit ghini. Și la ruși am făcut bani, nu la americani ori la Europa !» Probabil ați văzut secvența video pe care colegul nostru AC a publicat-o pe pagina sa de FB. Sau altele asemănătoare în care mesageri mai răsăriți ai echipelor de buclucași cu ziua declamă aceleași reproșuri lozincarde și minciuni primitive despre Maia Sandu.

Cu cât mai neghioabe, cu atât mai lipicoase. Conditia mea de propovaduitor al democratiei ar trebui sa ma determine să fiu indulgent, ba chiar să îmi dau viața pentru dreptul omănașului înfocat să-și vocifereze dorințele în public și numaidecât cu galerie și între corturi. Dar îngăduința mea democratică se topește ca lumânarea de un leu cumpărată la piața centrală când îmi dau seamă că pe individul cu pricina îl doare în cot (eufemistic vorbind) de ceea ce vreau eu. De ceea ce doresc alți cetățeni mult mai mulți, mult peste numărul celor momiți cu bani de triumviratul fugarilor care se și declară un fel de guvern în exil. Democrația e o treabă cu dus-întors. Dacă vrei ca altora să le pese de părerea ta, trebui să te împaci cu gândul că nu ești singurul care ai dreptul la părere. Că altul ar putea avea o părere diametral opusă. Iar cel care răcnește mai tare nu are neapărat mai multă dreptate.

Libertatea de expresie se autonihilează dacă nu este respectată de toți concomitent. Exact ca și codul rutier. El funcționează dacă toți îl respectă. Dacă un șmecher mege pe contrasens, codul rutier devine nefuncțional. Oricare dintre libertăți în condițiile de democrație se întinde pînă în hatul libertății altuia. Asta au învățat moldovenii care au apucat să muncească la Italia, în Spania sau În Irlanda. Acei care au stat în Rusia nu au avut de unde să învețe acest lucru. Pentru că Putin, pe care îl vre aiși și acum omănașul, procedează exact invers. Kremlinului nu-i pasă ce cred ucrainienii despre modul în care își guvernează ei țara. Pe Kremlin îl doare în cot că ucrainienii nu vor să fie băgați cu de-a sila în russki mir.

Kremlinul e convins că doar părerea lui Putin este valabilă și incontestabilă. Iar pentru a o impune Putin a declanșat războiul împotriva ucrainenilor. Putin luptă cu părerea greșită a ucraienilor că ei au dreptul la părere. El crede cu tărie că nu doar ucrainenii, ci întreg globule pământesc trebuie să-i facă pe plac din simplul motiv că îl poate arunca în aer. Deosebit de explicit a fost deunăzi liderul Ceceniei. Kadîrov s-a arătat nemulțumit de faptul că Putin nu este suficient de feroce și s-a jurat că orașele ucrainene vor fi distruse până în temelie, până se va deschide fără opreliști linia orizontului. Vorba bancului sinistru din vremea de tristă pomină. La întrebarea CU CINE SE ÎNVECINEAZĂ RUSIA ? Radio Erevan răspunde CU CINE VREA ! Să vedem, poate se plictisește în sfârșit Dumnezeu și le dă și rușilor o lecție de geografie. Să le arate și lor unde le este hatul.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.