VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- Cine și ce are voie

Nu seamană Putin cu Hitler, chiar de și-ar lipi sub nas un smoc de lînă și ar tufli pe cap o perucă a la Kobzon. În schimb modul în care gândește și acționează are similitudini vizibile cu ideile și faptele lui Adolf Schicklgruber.  Să luăm niște exemple la îndemînă. Presa pe care Kremlinul o consideră dăunătoare a fost obligată să însoțească produsele publicate cu avertismentul că ele apartin unui agent străin. Adică  sunt periculoase. Procedeul nu vă amintește oare de obligația evreilor de a purta la piept steaua lui David impusă de  Germania nazistă?  Nu-i aparține lui Putin nici ideea listelor de persoane indezirabile. Hitler pe când clocea în închisoare  MeinKampf-ul, a ajuns la concluzia că oamenii de artă pot fi  mai periculoși decât dușmanii de pe câmpul de luptă.  La modul practic mecanismul de blocare a artei nedorite a fost pus în aplicare în vara anului 1937. Atunci au fost confiscate din 32 de muzee din Germania toate lucrările de artă  degenerativă. Această etichetă  a fost preluată  de cenzura nazistă dintr-o lucrare mai veche a sociologulului Max Nordau, care, ironia sorții,  este cunoscut drept unul din fondatorii Organizației mondiale sioniste, precizează atotștiutoarea enciclopedie Wikipedia.  Adepții  lui Hitler au mers mai departe  inventând  termenul Afterkunst ceea ce  însemna artă scoasă din fund. Sună cunoscut? Nu cumva vă amintește de obsesia lui Putin pentru aluzii dorsale și erotisme vulgare?  Propagandiștii lui Hitler au prezentat într-o expoziție specializată toate mostrele de artă degenerativă. Indezirabili și toxici pentru poporul german fuseseră declarați  162 de pictori și sculptori, Pe acea listă  figura și feblețea mea Marc Șagal, compatriotul altui mustăcios cu apucături de putificator și străjer la poarta  națiunii slave.

Putin îl copiază pe Hitler în ceea ce privește sfidarea bunului simț. Cu mult înainte de a porni malinăria diabolică de exterminare a națiunilor declarate dăunătoare furerul naziștilor îi ceruse într-un discurs public ministerului de interne să stabilească dacă artiștii deviaționiști au defecte fizice și din cauza asta văd lumea de o manieră perversă sau își face efectul ereditatea lor proastă. Și dacă e vorba de ereditate să  curme lanțul biologic.  Această directivă a lui  Hitler mi-a amintit de afirmația lui Putin că agenții occidentuluui  colectează material biologic în diferite regiuni ale Rusiei pentru identificarea genomului rusesc!!! După care a urmat seria de aberații  despre păsări migratoare și insecte  de luptă care ar fi trebuit să-i atace selectiv pe etnicii ruși.   Dar să revin la acea expoziție de artă declarată perversă. Ea a funcționat  din vara anului 1937 pănă în 1941. Colecția a fost prezengtată  în 12 orașe ale Germaniei naziste și a fost văzută de 3 milioane de persoane. Deci trei milioane de oameni au venit să vadă ceea ce nu au voie să vadă. Un asemenea  efect de bumerang nu are cum să-l zăgăzuiască  nici plagiatorul Putin.      

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.