VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Ministrul Muncii, noi precizări privind compensațiile oferite: Când cetățenii vor afla în ce categorie se încadrează

Cetățenii care s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md urmează să fie anunțați de astăzi, 30 noiembrie, despre categoria de vulnerabilitate energetică în care au fost încadrați.

Potrivit estimărilor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, 70% din familiile care au depus cereri pentru compensații se vor încadra în categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată.

„Sistemul informațional „Vulnerabilitate energetică” a făcut calculele. Se fac ultimele verificări pe procedură ca să ne asigurăm că sunt făcute corect. Datele preliminare arată că mai mult de 70% dintre cei care s-au înregistrat, care au depus cereri pe platforma compensatii.gov.md, vor fi în categoria maximă vulnerabilitate. Sunt cei mai vulnerabili. Este vorba de 70% din cele 700 de mii de gospodării care s-au înregistrat”, a declarat ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Ministrul a menționat că populația este foarte vulnerabilă la creșterea prețurilor la energie în general, iar platforma a demonstrat încă o dată că marea majoritate a familiilor nu-și vor permite să plătească facturile, dacă acestea nu vor fi compensate, scrie IPN.

„Anul acesta, prin acest sistem i-am țintit mult mai bine pe cei care sunt foarte vulnerabili și care nu-și pot achita facturile. În categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată sunt familiile care după ce și-au achitat un coș minim de consum pentru produse alimentare, produse igienice, ce reprezintă circa 3 500 de lei pentru o persoană și circa 2400 de lei pentru următoarele persoane din gospodărie, după ce și-au acoperit aceste cheltuieli, nu le mai ajung bani să-și plătească facturile la energie. Este un număr mare – ar fi cam jumătate de milion de familii”, explică ministrul.

Familiile care nu s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md vor fi încadrate în luna noiembrie automat în categoria de vulnerabilitate medie. Însă, pentru perioada decembrie 2022-martie 2023 vor fi încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică scăzută.

După ce statul a stabilit valoarea compensațiilor pentru perioada rece, s-a hotărât să fie majorat volumul maxim compensat pentru consumatorii conectați doar la lumină.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.