Începând cu acest an, vor exista două feluri de compensații pentru perioada rece a anului: aplicate direct în facturi pentru familiile care se încălzesc cu energie termică, gaz și energie electrică, precum și un ajutor bănesc lunar, pentru familiile care utilizează combustibili solizi. Despre aceasta a anunțat ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Ministrul Muncii a precizat că autoritățile își propun ca în acest an programul de compensații să țintească, în special, familiile cu venituri mici iar bugetul alocat pentru compensațiile va fi mai mic. Pentru a beneficia de suport pentru perioada rece a anului cetățenii trebuie să se înregistreze în sistemul informațional începând cu 1 noiembrie.
„Încercăm ca acest program de compensații, de suport să țintească, în special, familiile cu venituri mici și, totodată, în acest an am încorporat ajutor pentru perioada rece a anului, așa-numitul APRA în sistemul de compensații, deci să avem un control mult mai bun și o gestionare mult mai bună a acestor două programe de suport pentru cetățenii Republicii Moldova. De aceea am și integrat această plată monetară, începând cu acest an, în sistemul de compensații vor exista două feluri de compensații, vorbim de compensații în factură în cazul gospodăriilor care se încălzesc cu gaz sau energie termică centralizată, sau un număr limitat de gospodării se încălzesc de la electricitate și vom avea al patrulea tip de gospodării care se încălzesc cu altă sursă solidă, spre exemplu, peleți, lemne, cărbune ș.a.m.d. În sistemul de compensații, fiecare persoană care se va înregistra va indica sursa și persoanele care se încălzesc cu sursă solidă vor primi această compensație în formă bănească, iarăși în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică”, a spus ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu.
Ministrul afirmă că în acest an tarifele la sursele de energie probabil vor rămâne mai mici comparativ cu perioada rece a anului trecut însă din cauza acțiunilor de subminare a infrastructurii energetice din Ucraina de către Rusia, nu poate fi garantat un tarif mai mic. Alezei Buzu susține că Guvernul evaluează riscurile și cu ajutorul partenerilor externi ai R. Moldova, consolidează independența energetică a țării.