VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ministrul israelian Benny Gantz și-a dat demisia din Guvernul de război din Israel. Motivul ar fi politica dusă de Netanyahu

Benny Gantz, membru al cabinetului de război condus de premierul israelian Benjamin Netanyahu, şi-a anunţat duminică demisia din guvern, din cauza unor divergenţe de opinie privind viitorul Fâşiei Gaza, transmite Reuters.

„Netanyahu ne împiedică să ne îndreptăm spre adevărata victorie. Din acest motiv, astăzi (duminică – n.r.) părăsim guvernul de urgenţă, cu inima grea, dar din toată inima”, a declarat Gantz într-o conferinţă de presă care ar fi trebuit să aibă loc sâmbătă, dar care a fost amânată după salvarea a patru ostatici din Gaza.

Generalul în rezervă Benny Gantz s-a alăturat guvernului lui Netanyahu ca ministru fără portofoliu după atacul fără precedent al mișcării islamiste Hamas şi al altor grupări teroriste, pentru a da un semnal de unitate.

Lider al partidului Uniunea Naţională (de centru), Gantz i-a adresat un ultimatum lui Netanyahu pe 18 mai să adopte până la 8 iunie un „plan de acţiune” privind situaţia postbelică în Fâşia Gaza, în caz contrar urmând să fie „forţat să demisioneze din guvern”.

Sâmbătă seara, Netanyahu l-a îndemnat să nu demisioneze, în numele „unităţii”.

„Benny, nu este momentul să abandonăm bătălia, este momentul să ne unim forţele”, a scris premierul israelian pe contul său de X la câteva minute după prezentarea demisiei.

Potrivit lui Gantz, demisia sa din guvernul condus de Netanyahu îi afectează şi pe alţi membri ai partidului său, Unitatea Naţională. Cu toate acestea, el nu va răsturna guvernul cu acest pas, deoarece cabinetul de dreapta al lui Netanyahu are o majoritate de 64 de mandate din cele ale Parlamentului israelian fără sprijinul Uniunii Naționale.

În schimb, odată cu plecarea lui Gantz, Netanyahu pierde sprijinul unui bloc centrist care a ajutat la extinderea sprijinului pentru guvern în Israel şi în străinătate, notează Reuters.

Netanyahu va trebui acum să se bazeze mai mult pe sprijinul politic al partidelor ultranaţionaliste, ai căror lideri au înfuriat Washingtonul încă dinainte de război şi care de atunci au cerut o ocupaţie israeliană completă a Gaza.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.