VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ministrul Energiei: Nu ne propunem să reziliem contractul cu Gazprom

Republica Moldova nu-și propune să rezilieze contractul cu Gazprom, deși concernul rus nu-și onorează obligațiile contractuale și nu furnizează volumele necesare de gaz. O spune ministrul Energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia autoritățile iau în considerare scenariul rezilierii contractului în mod unilateral de către partea rusă.

Victor Parlicov spune că dacă Gazprom nu mai furnizează gaz regiunii transnistrene, Chișinăul va trebui să gestioneze două crize concomitent, prețuri majorate la energie electrică și o posibilă criză umanitară în stânga Nistrului, notează IPN. Potrivit ministrului Victor Parlicov, contractul cu Gazprom asigură un preț mai mic la energia electrică procurată pentru malul drept de la Centrala de la Cuciurgan și menține pe linia de plutire bugetul regiunii transnistrene.

„Pe malul drept nu consumăm gaz de la Gazprom, pe malul stâng noi nu avem o altă soluție, pe de o parte, să avem niște prețuri decente pentru cetățenii noștri la energia electrică și, pe de altă parte, ceea ce nu-i mai puțin important, să menținem o stabilitate socială în stânga Nistrului. Pentru că regiunea transnistreană depinde de banii pe care noi îi plătim pentru energia electrică. Noi vrem să avem o stabilitate, o predictibilitate în relații, trebuie să pornim dialogul și să căutăm soluții pentru reglementarea politică a acestui conflict. ”, a spus Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Deși Gazprom nu furnizează volumele de gaz stipulate în contract, Chișinăul nu intenționează să reziliere contractul cu concernul rus, spune Victor Parlicov.

„La moment nu ne propunem sub nicio formă unilateral să reziliem acest contract, dar evident că noi trebuie să fim pregătiți de scenariul în care Gazprom îl reziliază, pentru că, din luna mai anul trecut, Gazprom are dreptul juridic de a rezilia acest contract. Sigur că noi trebuie să fim gata de acest scenariu în orice moment, dar din partea noastră demersuri de reziliere a acestui contract la moment nu se planifică”, a mai spus ministrul Energiei.

Potrivit ministrului, o eventuală sistare a gazului din partea Gazprom ar însemna o criză umanitară în stânga Nistrului, de gestionarea căreia vor fi responsabile autoritățile de la Chișinău. În plus, rezilierea contractului cu Gazprom ar înseamna prețuri mai mari la energia electrică.

„Noi avem opțiuni și putem să facem față fără energia electrică din regiunea transnistreană, doar că trebuie să fim pregătiți să absorbim concomitent câteva crize: prețurile la energia electrică la noi și o posibilă criză umanitară în câteva luni în regiunea transnistreană. Să nu uităm că în regiunea transnistreană sunt vreo 300 de mii de oameni, aproape toți cetățeni ai Republicii Moldova”, a explicat Victor Parlicov.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.