Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a prezentat luni, 8 august, în cadrul ședinței Guvernului, raportul de activitate al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).
„Un an de guvernare solidară cu oamenii a fost un an plin de evenimente în domeniul politicii externe, cea mai importantă și istorică realizare din ultimul an, evident, a fost obținerea statutului de candidat la aderare la Uniunea Europeană.
Împreună cu președinta Maia Sandu și prim-ministra Natalia Gavrilița, echipa MAEIE a promovat o politică externă activă, orientată să ofere țării noastre un context stabil pentru reforme și integrare europeană, dezvoltarea și aprofundarea dialogului firesc cu partenerii noștri în exterior, promovarea priorităților diplomației economice și susținerea continuă a diasporei.
Nu a fost un lucru simplu și nu a fost un lucru garantat pentru țara noastră. S-a muncit enorm pentru a plasa Republica Moldova pe acest făgaș ferm, ireversibil, de aderare la Uniunea Europeană. Știm cu toții că țara noastră de peste două decenii a avut aspirații europene, iar în ultimele luni aceste aspirații europene au fost recunoscute de Uniunea Europeană.
Am lucrat pe dosare foarte concrete care ar aduce și deja aduc beneficii concrete pentru cetățenii din Republica Moldova, inclusiv în domeniul liberalizării transporturilor, a exporturilor, liberalizarea roaming-ului cu România, consolidarea cooperării pe domeniul de apărare și securitate, cu Ministerul Finanțelor am lucrat la deblocarea asistenței externe și pentru fortificarea capacităților statului nostru de a avansa și de a europeniza țara noastră.
Un alt obiectiv cheie pentru politica noastră externă ține și de interacțiunea cu cetățenii noștri de peste hotare, cu diaspora noastră, facem acest lucru prin mai multe direcții de acțiune.
În primul rând, continuăm să fortificăm baza legală care facilitează viața cetățenilor noștri, prin semnarea mai multor tipuri de acorduri: acorduri de protecție socială, acorduri de recunoaștere a permiselor de conducere sau simplificare a procedurilor de preschimbare a acestor permise, sau prin acorduri de recunoaștere a actelor de studii. În ultimul an am reușit să semnăm 9 astfel de acorduri, cu Grecia și Spania în domeniul protecției sociale, cu Lituania în domeniul preschimbării permiselor, am obținut și simplificarea procedurii permiselor de conducere cu Germania și am semnat și acorduri de recunoaștere a actelor de studii cu România și Italia.
Evident, am făcut anumiți pași pentru a fortifica serviciile și a facilita serviciile noastre consulare, aici lucrăm foarte bine și cu domnul vicepremier Țurcanu, pentru a digitaliza interacțiunea noastră prin consulate, dar avem și alte măsuri pentru îmbunătățirea experienței cetățenilor noștri în consulate.
A treia direcție de acțiune cheie a ținut de diplomația economică. Suntem cu toții, la MAEIE și ambasade ferm angajați în promovarea exporturilor, atragerea investițiilor.
În următorul an, evident, ne vom concentra pe implementarea recomandărilor Comisiei Europene, care rezultă din statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, vom continua să lucrăm pe îmbunătățirea serviciilor consulare și pe fortificarea capacităților pe diplomația economică.”