Republica Moldova a identificat un radar care urmează să monitorizeze spațiul aerian, iar până la sfârșitul anului acesta va fi operațional. Asigurările sunt date de ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, care a anunțat că procesul de procurare a unui sistem de monitorizare a spațiului aerian este la o etapă avansată, iar specialiștii care se vor ocupa de mentenanța și folosirea radarului deja au fost instruiți și certificați pentru a-și începe munca, notează IPN.
Ministrul apărării spune că autoritățile au avansat considerabil în procesul de achiziție a unui radar modern de monitorizare a spațiului aerian. Anatolie Nosatîi dă asigurări că până la sfârșitul acestui an noul sistem de monitorizare va fi funcțional.
„Suntem într-o etapă avansată. Așa cum am promis. Acest radar a fost identificat în baza unui studiu de fezabilitate. A fost identificată cea mai bună soluție pentru Republica Moldova, în baza necesităților și resurselor pe care le-am avut la dispoziție. Efectivul care se va ocupa de mentenanța și folosirea acestuia deja a trecut procesul de instruire, deja a fost certificat. Urmează perioada de livrare și operaționalizare”, a spus Anatolie Nosatîi în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
Ministrul Apărării spune că radarul de monitorizare a spațiului aerian este achiziționat din fondurile bugetului de stat, dar s-a abținut să facă publică valoarea financiară a achiziției. Potrivit ministrului, din banii oferiți de partenerii de dezvoltare, vor fi achiziționate și alte sisteme care vor permite avertizarea timpurie în cazul unor eventuale pericole.
„Noi le-am promis cetățenilor să luăm cele mai bune decizii în folosirea banului public, în scopul asigurării securității. Până la sfârșitul anului vom avea acest sistem operaționalizat. Banii sunt din bugetul statului. Din banii Uniunii Europene vom procura un alt sistem care este complementar la cel pe care-l achiziționăm cu scopul îmbunătățirii avertizării timpurii privind securitatea spațiului aerian”, a explicat ministrul Apărării.
În anul 2023 bugetul Ministerului Apărării a fost majorat cu 649,9 milioane lei și constituie 1,697 miliarde de lei (circa 85 de milioane de euro), ceea ce reprezintă 0,55% din Produsul Intern Brut (PIB).