VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ministrul Agriculturii anunță că rambursarea TVA pentru fermieri va fi aplicată în scurt timp

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, le-a reamintit producătorilor agricoli, afectați de seceta din acest an, să se grăbească să obțină „certificatele de forță majoră”, deoarece doar așa vor putea fi stopate penalizările pentru creditele obținute de la bănci.

Demnitarul a avut astăzi o întâlnire cu fermierii din raionul Căușeni, acolo unde aproximativ 40% din cele 72 de mii de hectare de terenuri agricole au fost afectate sever de seceta din acest an.

Aproximativ 15 mii ha au fost însămânțate cu grâu, având o producție medie de 4,2 tone/ha, iar alte 12 mii ha au fost însămânțate cu porumb, recolta fiind circa 4,5 t/ha.

Agricultorii au comunicat despre situațiile financiare prin care trec în raport cu creditările. Vladimir Bolea le-a recomandat să aibă dialoguri cu creditorii și să meargă la Camera de Comerț si Industrie pentru a solicita Avizul de atestare a impedimentului justificator de exonerare a obligației contractuale (Certificatul de forță majoră). De asemenea, i-a informat că, Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli va fi reaplicat în cel mai scurt timp.

„În anul 2023, din bugetul de stat au fost achitate circa 325 milioane de lei, pentru subvenționarea creditelor agricole. Penalizările la credite pot fi stopate în baza prezentării Certificatului de forță majoră la bănci”, a menționat ministrul Agriculturii.

De asemenea, oficialul i-a încurajat să-și asigure recoltele agricole, pentru a-și proteja culturile împotriva riscurilor precum seceta și grindina, mai ales că bugetul de stat suportă 70% din costurile primelor de asigurare.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.