Sărbătorile de iarnă ar putea accelera creșterea numărului de cazuri noi de gripă și infecții virale. Actualmente 35% dintre persoanele care solicită ambulanța prezintă simptomele caracteristice infecțiilor virale Declarația a fost făcută de către ministrul sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă.
Referindu-se la situația epidemiologică actuală, ministrul sănătății menționează „se atestă o creștere a incidenței dacă o comparăm cu anul precedent. Sunt câteva motive: în 2021 și 2020 am purtat măști, am stat mai mult acasă, nu au activat grădinițele”.
Ministrul Sănătății spune că, în acest an, sunt afectați mai mult copiii până la 6 ani. Circa 65% dintre acești au avut nevoie de spitalizare, întrucât au generat complicații.
„În cazul copiilor se manifestă și un alt motiv de îmbolnăvire – faptul că acești copii nu au o memorie imunitară. Părinții trebuie să fie foarte atenți la debutul bolii în cazul copiilor, să contacteze medicul de familie și să administreze tratamentul necesar. Se atestă multe complicații: pneumonii, bronșite, otite”, a mai declarat șefa de la sănătate.
Nicolae Furtună, șeful direcției prevenirea și controlul bolilor transmisibile din cadrul ANSP, susține că masca rămâne a fi un instrument important în această perioadă, chiar dacă pandemia de COVID-19 a bătut în retragere, scrie IPN.
„Avem un mix de tulpini virale care circulă, dar și o groază de viruși non-gripali. Preponderent sunt afectați copii de vârstă mică. Dacă în cazul gripei avem vaccinuri și instrumente de control, în celelalte infecții virale mizăm pe bunul simț al cetățeanului. În transport e bine să porți masca. Lecțiile din Covid rămân valabile și pentru sezonul epidemic”, spune Nicolae Furtună.
Ala Nemerenco a menționat că săptămâna trecută s-a atestat o presiune în toate spitalele municipale și republicane. Totuși, dacă situația se va repeta în cazul spitalelor care aparțin municipalității, copii din Chișinău vor putea fi internați la Institutul Mamei și Copilului.
Ea mai declarat că tendința vaccinării este una îmbucurătoare. „Se vaccinează de la 1700 până la 3000 mii de persoane pe săptămână. Avem și persoane care se vaccinează abia cu prima doză, probabil ei fac parte din categoria scepticilor. Totodată, avem raioane care au utilizat tot stocul de vaccin anti-gripal. Oamenii cred în vaccinare, se pot convinge de efectele pozitive ale acesteia”.