VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ministra de Externe a României a cerut la Washington consolidarea sprijinului pentru R. Moldova

Ministrul afacerilor externe din România, Luminița Odobescu, aflată într-o vizită de lucru în SUA, a solicitat oficialilor de la Washington consolidarea sprijinului pentru R. Moldova, Ucraina și celelalte state partenere din regiunea Mării Negre. 

„În discuția cu Samantha Power, administratorul USAID, cei doi interlocutori au evocat interesul comun al României și SUA pentru consolidarea rezilienței partenerilor din regiunea Mării Negre, cu accent pe Republica Moldova. Ministrul Odobescu a apreciat activitatea susținută și rolul important al USAID în sprijinirea Republicii Moldova. În context, oficialul român a ilustrat necesitatea continuării acordării de asistență pentru menținerea și consolidarea rezilienței și a capacităților statului vecin în gestionarea amenințărilor în domeniile energetic și al infrastructurii critice, precum și în consolidarea capacităților de combatere a dezinformării și a amenințărilor cibernetice, cu sublinierea caracterului corelat al acțiunilor și obiectivelor României, UE și SUA în acest cadru”, se menționează într-un comunicat remis de MAE român.

Totodată, Luminița Odobescu a subliniat relevanța sporită în plan global a regiunii Mării Negre, care deține un rol-cheie în consolidarea rezilienței ordinii internaționale în fața acțiunilor de contestare directă.

Ministrul Luminița Odobescu a arătat că evoluțiile din regiunea Mării Negre reprezintă, pentru întregul mediu euro-atlantic, cadrul principal de evidențiere a propriei capacități de acțiune susținută, coordonată și coezivă în sprijinul acestei ordini de norme, iar maniera de gestiune a provocărilor multiple din zonă urmând să constituie un model important pentru alte regiuni. În acest context, ministrul afacerilor externe a salutat consolidarea abordării strategice a SUA în plan regional, inclusiv prin mandatarea Administrației de către Congres în vederea redactării unei Strategii pentru Securitatea și Dezvoltarea regiunii Mării Negre”, se mai arată în comunicat.

Ministrul Luminița Odobescu a prezentat, totodată, gama largă de măsuri implementate de către România în promovarea responsabilă a securității, stabilității și rezilienței în regiunea Mării Negre. Oficialul român a reiterat sprijinul ferm al României pentru Ucraina și Republica Moldova.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.