VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Duma de Stat a Rusiei a aprobat o nouă lege care îi lipsește de orice drepturi pe migranți

Pașaportul moldovenesc va înceta să fie un document de identificare a persoanei pentru migranții moldoveni, și nu numai, în Rusia. În loc de pașaport, ei vor trebui să aibă asupra lor un act emis de Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei. Acesta va putea fi anulat de emitent, adică de organele de poliție, în orice moment și sub orice pretext, relatează IPN cu referință la Current Time.

Recent, Duma de Stat a votat în primă lectură proiectul de lege care acordă poliției și dreptul de a expulza cetățeni străini din Rusia.

Până a fi pusă în aplicare noua lege, decizia de expulzare administrativă poate fi luată pe cale judiciară, dar și de către polițiștii de frontieră, dacă se atesta vreo infracțiune la intrarea în țară. În condițiile noii legi dreptul de a expulza cetățenii străini și apatrizii îl vor avea și organele de interne. Se extinde lista motivelor care vor justifica refuzul de a permite intrarea în țară. Mai mult, călătorii vor fi fotografiați și li se vor lua amprentele digitale.

Urmează să fie instituit un registru al persoanelor controlate și va fi introdusă noțiunea de „regim de deportare”. Registrul va include străinii cărora, de exemplu, le-a expirat înregistrarea. O persoană aflată în regim de expulzare nu poate să-și schimbe locul de reședință, să călătorească în afara regiunii, să conducă un mijloc de transport, să procure proprietăți, dar și să se căsătorească. Ofițerii de poliție vor putea solicita informații despre aceștia, inclusiv secrete bancare, fiscale și comerciale.

Se mai prevede că solicitarea de patentă (care îi acordă persoanei dreptul de a munci) urmează să fie aprobată la interne, iar acoperirea financiară a patentei îi revine nu solicitantului, ci angajatorului. În aceste condiții, dacă angajatorul uită sau nu mai vrea să plătească pentru patentă, migrantul momentan devine ilegal pe teritoriul Rusiei, consideră activista privind drepturile omului Valentina Ciupik.

„Uite, merge omul pe stradă și poate fi oprit, pentru a i se retrage fără niciun motiv actul de identitate. Dacă în urmă cu doar șase luni incidentul valora în medie 5 mii de ruble mită, acum „donația” se ridică la 400-500 de dolari”. Apărătoarea spune că celui care „dă” i se ia orice motiv să respecte legea. Iar poliția e motivată să-l oprească, să-l buzunărească și să-i dea drumul. „De fapt, dintr-un nimic, pe loc gol apare o multitudine de persoane aflate în ilegalitate”. Spre deosebire de interlopi, muncitorii vor înceta să vină în Rusia, iar criminalii vor găsi modalități de a ocoli legea, consideră Ciupik.

Chiar și în aceste condiții, pe care chiar și experții ruși în drepturile omului le consideră „de groază”, legislatorii moscoviți ar vrea ca migranții să „respecte valorile spirituale și morale rusești”, lucru prescris de noua lege.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.