VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ministerul Agriculturii, despre recolta porumbului și prețurile din noul sezon

În acest sezon, cantitatea de porumb obținută va fi mai mică din cauza unui număr în scădere de câmpuri semănate cu această cultură, care au scăzut de la 500 la 484 de mii de hectare. Totodată, funcționarii Ministerului Agriculturii încă nu pot anunța un preț estimativ pentru porumb, deoarece acesta ar putea varia în funcție de tarifele pentru motorină, pentru transport și de situația din vămi.

 Noile prognoze pentru recolta de porumb și floarea-soarelui au fost enunțate de secretarul de stat Vasile Șarban în cadrul unui reportaj realizat de AgroTV.  

„Porumb este mai puțin. Anul trecut au fost peste 500 de mii de hectare, anul acesta 484,4 mii de hectare, de unde estimăm că se va recolta o producție de circa 2,1 milioane de tone. Pe partea de floarea-soarelui, avem cam aceeași suprafață – 338,3 de mii de hectare, de unde considerăm că vor fi recoltate circa 785 de mii de tone”, a declarat Vasile Șarban.

Funcționarul susține că porumbul a fost afectat în raioanele de sud ale Republicii Moldova, regiune unde această cultură pierde teren la propriu, din cauza temperaturilor ridicate.

”Sudul nu este destinat pentru cultura porumbului. La sud ar trebui culturi horticole. Se vede clar că plantele au stres de la temperaturi. Floarea-soarelui este mai rezistentă, dar nu de-a lungul anilor”, a declarat Vasile Șarban.

Funcționarul Ministerului Agriculturii a evitat deocamdată că vorbească despre prețurile pentru porumb și floarea-soarelui.

”Nu se știe care vor fi prețurile, nu se știe cu căile logistice, prețurile pentru motorină, situația din vămi, asta va influența prețurile”, a adăugat Vasile Șarban.

În prezent, prețurile pentru un kilogram de porumb variază între 3 și 3,5 lei, iar pentru floarea-soarelui – între 7,2 și 8,5 lei.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.