VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Sondajele de opinie din perioada electorală vor avea loc doar cu permisiunea CEC

Sondajele de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor, efectuate în perioada electorală, trebuie să obțină o autorizare din partea Comisiei Electorale Centrale (CEC). Cererile pentru autorizarea sondajelor de opinie pot fi depuse cel târziu cu 10 zile înainte de ziua alegerilor, în cazul alegerilor locale generale din acest an, până la 25 octombrie 2023.

În acest fel, persoanele juridice de cercetare/sondare și/sau asociațiile obștești de profil înregistrate în Republica Moldova vor depune la Comisie o cerere. Aceasta va conține denumirea, datele de contact ale organizației care a comandat și a finanțat efectuarea sondajului, precum și numele conducătorului organizației; extrasul din Registrul de stat al unităților de drept, eliberat cu cel mult 3 luni până la depunerea cererii la CEC și/sau actele de înregistrare a organizației implicate în organizarea și desfășurarea sondajului; lista completă a întrebărilor din chestionar.

De asemenea, potrivit CEC, cererea trebuie să conțină denumirea, datele de contact și forma juridică de organizare ale organizației care va efectua sondajul; numele și datele de contact ale reprezentantului organizației responsabile de desfășurarea sondajului; datele privind dispunerea de capacități tehnice, umane, calificare și experiență în realizarea sondajelor de opinie (inclusiv numărul de operatori de interviuri antrenați, numărul de sondaje similare desfășurate anterior, numărul de ani de activitate în domeniu etc.) precum și perioada exactă de timp planificată pentru colectarea datelor sau desfășurarea intervievării alegătorilor.

În conformitate cu prevederile Codului electoral, pot fi date publicității doar sondajele de opinii autorizate. Difuzarea și reflectarea rezultatelor sondajelor de opinii neautorizate se sancționează conform legislației.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.