Ministerul Afacerilor Interne a fost lansat Sistemului special de comunicații TETRA, un proiect implementat cu sprijinul Guvernului SUA.
Potrivit MAI, dezvoltarea canalelor de comunicații TETRA, cât și implementarea unei rețele de tip Intranet în carul Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova, vor contribui esențial la asigurarea securității și protejarea informațiilor în cadrul sistemului afacerilor interne.
„Acest lucru, va permite efectuarea rapidă a schimbului de date, pe care îl realizează angajații MAI cu partenerii internaționali, în prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere”, precizează MAI.
Proiectul TETRA cuprinde cinci componente esențiale:
1) proiectarea și construirea de noi turnuri pentru 4 stații ale Poliției de Frontieră;
2) achiziționarea și instalarea echipamentelor TETRA pentru toate turnurile;
3) actualizări software pentru toate turnurile de comunicații;
4) integrarea turnurilor noi în rețeaua TETRA existentă;
5) instruire și susținere pentru întreținerea și operaționalizarea rețelei.
Precizăm că în prezent, rețeaua actuală TETRA a Guvernului Republicii Moldova acoperă aproximativ 80% din țară, cu peste 100 de turnuri de comunicații. Noul proiect va extinde această rețea pentru a acoperi întreg teritoriul național.
În mesajul său, prim ministrul Dorin Recean a declarat:
Republica Moldova va avea un sistem securizat de comunicații, care va consolida activitatea tuturor forțelor de ordine din țară și va contribui la întărirea securității naționale.
Ministerul Afacerilor Interne a lansat astăzi Sistemului special de comunicații TETRA, un proiect implementat cu sprijinul Guvernului SUA, care va aloca un suport de 22,3 milioane de dolari. Acest proiect face parte din eforturile noastre de a moderniza domeniul afacerilor interne și apărare. Noul sistem va permite efectuarea rapidă a schimbului de date în prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere.
Ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros a subliniat:
Modernizarea sistemului TETRA va aduce îmbunătățiri semnificative în termeni de capacitate, acoperire și securitate a datelor. Astfel, asigurăm o comunicare mai clară, mai rapidă și mai sigură între diversele structuri ale statului, îmbunătățind considerabil coordonarea în situații critice. Această investiție în tehnologie nu numai că consolidează capacitatea noastră de răspuns la amenințări, dar și sprijină eficiența și sinergia între diferitele componente ale aparatului de stat.
Subsecretarul de Stat pentru Securitate Civilă, Democrație și Drepturile Omului Uzra Zeya a menționat:
Cu o valoare de 22,3 milioane de dolari, proiectul TETRA este cea mai mare investiție a Statelor Unite în sectorul de securitate din Republica Moldova. Acest proiect va extinde rețeaua existentă de comunicații a forțelor de ordine din Republica Moldova pe teritoriul întregii țări, în scopul asigurării autorităților moldovenești cu cele mai eficiente, fiabile și sigure capacități de comunicații. Această rețea de comunicare va sprijini toate autoritățile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Poliția de Frontieră, forțele de ordine și serviciile de urgență, pentru a proteja și securiza familiile, comunitățile și mediul de afacere din Moldova.
După întrevederea cu reprezentanții conducerii Guvernului Republicii Moldova, partenerii din SUA au mers la MAI unde au avut o bilaterală cu reprezentanții conducerii MAI și au asistat la prezentarea tehnologiei moderne.