VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mihail Saakașvili, condamnat la încă nouă ani de închisoare pentru delapidarea fondurilor publice

Fostul președinte georgian Mihai Saakașvili a fost condamnat, pe 11 martie, la încă nouă ani de închisoare pentru delapidarea fondurilor publice. Acesta a fost acuzat că a deturnat bani destinați statului georgian în perioada în care a deținut funcția de președinte, între 2004 și 2013. În prezent, Saakașvili se află într-o situație juridică complexă, după ce, în 2021, s-a întors în Georgia, fiind arestat imediat, în ciuda faptului că fusese condamnat anterior în absență pentru abuz de putere. Deși a fost inițial condamnat la șase ani de închisoare pentru abuz de putere, acum a primit o sentință suplimentară de nouă ani.

Saakașvili a fost o figură majoră în politica georgiană, fiind unul dintre liderii Revoluției Trandafirilor din 2003, care a dus la răsturnarea regimului de atunci și a adus o serie de reforme economice și politice în țară. Sub conducerea sa, Georgia a făcut progrese semnificative în direcția integrării în Occident și în implementarea unor reforme ale sectorului public, care au dus la îmbunătățiri economice remarcabile. Totuși, mandatul său a fost marcat și de accente autoritariste și de conflicte interne, iar războiul cu Rusia din 2008 a lăsat o amprentă negativă asupra imaginii sale.

În 2012, partidul său, Mișcarea Națională Unită, a pierdut alegerile parlamentare în fața unei coaliții conduse de Bidzina Ivanishvili, un miliardar care rămâne o figură dominantă în politica Georgiei. După înfrângerea sa politică, Saakașvili s-a mutat în Ucraina, unde a fost numit guvernator al regiunii Odesa, dar a fost demis din această funcție după o scurtă perioadă. După întoarcerea sa în Georgia, Saakașvili a fost arestat și încarcerat, iar procesul său continuă să fie un subiect de dispută politică intensă.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.