VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mihai Popșoi: trebuie să atragem regiunea transnistreană în câmpul constituțional al R. Moldova cu avantaje economice

Trebuie să atragem regiunea transnistreană în câmpul constituțional al Republicii Moldova cu avantaje economice, a declarat ministrul de Externe Mihai Popșoi într-un interviu pentru Digi24.ro.

Șeful diplomației moldovenești a declarat că autoritățile de la Chișinău vor depune eforturi pentru a atrage într-un mod pașnic regiunea transnistreană în câmpul constituțional economic al Republicii Moldova. Potrivit lui, astfel cetățenii din stânga Nistrului vor beneficia de avantajele aderării la Uniunea Europeană, care oferă oportunități economice mult mai mari.

„Oferim servicii din ce în ce mai multe cetățenilor noștri din stânga Nistrului și, pas cu pas, vom introduce în câmpul constant al Republicii Moldova regiunea din stânga Nistrului, așa încât și ei să poată beneficia de procesul de aderare. Dar firește că pas cu pas, cu reintegrarea țării. În 2014, când s-a negociat Acordul de Asociere. Cei din stânga Nistrului a fost destul de abili în a se asigura că interesele lor sunt reflectate în cadrul Acordului de Asociere și de Liber Schimb. Acum vor fi oportunități economice mult mai mari și vom depune eforturi pentru a atrage într-un mod pașnic regiunea transnistreană în câmpul constituțional economic al Republicii Moldova. Reintegrarea R. Moldova trebuie să fie un proces internațional în care există consensul tuturor actorilor implicați. Însă când vine vorba de reintegrarea în câmpul constituțional, o parte. Există consens. Or, inclusiv Federația Rusă a recunoscut de fiecare dată, la nivel internațional, integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a declarat Mihai Popșoi.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian a menționat anterior că autoritățile de la Chișinău își propun să aducă regiunea transnistreană în câmpul legal al Republicii Moldova, până în anul 2030, astfel încât și teritoriul din stînga Nistrului să fie pregătit pentru o eventuală aderare.

Președinta Maia Sandu a afirmat că Republica Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană până la reglementarea conflictului transnistrean. Șefa statului a menționat că malul drept al Nistrului s-ar putea integra primul în Uniunea Europeană, iar malul stâng o va face ulterior, când cetățenii din regiunea transnistreană vor sesiza avantajele eurointegrării.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.