Trebuie să atragem regiunea transnistreană în câmpul constituțional al Republicii Moldova cu avantaje economice, a declarat ministrul de Externe Mihai Popșoi într-un interviu pentru Digi24.ro.
Șeful diplomației moldovenești a declarat că autoritățile de la Chișinău vor depune eforturi pentru a atrage într-un mod pașnic regiunea transnistreană în câmpul constituțional economic al Republicii Moldova. Potrivit lui, astfel cetățenii din stânga Nistrului vor beneficia de avantajele aderării la Uniunea Europeană, care oferă oportunități economice mult mai mari.
„Oferim servicii din ce în ce mai multe cetățenilor noștri din stânga Nistrului și, pas cu pas, vom introduce în câmpul constant al Republicii Moldova regiunea din stânga Nistrului, așa încât și ei să poată beneficia de procesul de aderare. Dar firește că pas cu pas, cu reintegrarea țării. În 2014, când s-a negociat Acordul de Asociere. Cei din stânga Nistrului a fost destul de abili în a se asigura că interesele lor sunt reflectate în cadrul Acordului de Asociere și de Liber Schimb. Acum vor fi oportunități economice mult mai mari și vom depune eforturi pentru a atrage într-un mod pașnic regiunea transnistreană în câmpul constituțional economic al Republicii Moldova. Reintegrarea R. Moldova trebuie să fie un proces internațional în care există consensul tuturor actorilor implicați. Însă când vine vorba de reintegrarea în câmpul constituțional, o parte. Există consens. Or, inclusiv Federația Rusă a recunoscut de fiecare dată, la nivel internațional, integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a declarat Mihai Popșoi.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian a menționat anterior că autoritățile de la Chișinău își propun să aducă regiunea transnistreană în câmpul legal al Republicii Moldova, până în anul 2030, astfel încât și teritoriul din stînga Nistrului să fie pregătit pentru o eventuală aderare.
Președinta Maia Sandu a afirmat că Republica Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană până la reglementarea conflictului transnistrean. Șefa statului a menționat că malul drept al Nistrului s-ar putea integra primul în Uniunea Europeană, iar malul stâng o va face ulterior, când cetățenii din regiunea transnistreană vor sesiza avantajele eurointegrării.