VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mihai Popșoi, discuții cu omologii din Elveția, Ungaria, Serbia și Kazahstan

Pe marginea Forumului Diplomației de la Antalya, ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a avut întrevederi cu omologii săi din Elveția, Ungaria, Kazahstan și Serbia.

Despre consolidarea cooperării dintre R. Moldova și Elveția, oficialul moldovean a discutat cu ministrul afacerilor Externe al Elveției, Ignazio Cassis.

„Am apreciat sprijinul Elveției oferit țării noastre în domeniul economic, al sănătății și educației. Un alt subiect abordat a fost situația din regiune, în contextul războiului din Ucraina. Am menționat că, în țara noastră este liniște datorită rezistenței vecinilor noștri ucraineni, lucru pentru care le suntem recunoscători”, a declarat Mihai Popșoi.

Discuția cu omologul ungar, Peter Szijjarto, s-a axat pe perspectivele aprofundării cooperării bilaterale și progresele Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

„În acest context, oficialul maghiar a menționat disponibilitatea autorităților de la Budapesta de a împărtăși experiența și practicile țării sale. Am mulțumit pentru sprijinul oferit țării noastre și am convenit ca, în viitorul apropiat, să merg în vizită de lucru în Ungaria.”  – a menționat oficialul moldovean.

Cu ministrul de Externe din Kazahstan, Murat Nurtleu, Mihai Poșoi a vorbit despre intenția Republicii Moldova de deschide o misiune diplomatică în Astana. Prezența unei ambasade în Kazahstan va contribui substanțial la consolidarea relațiilor moldo-kazahe în diverse domenii de interes reciproc. Oficialii au convenit asupra intensificării comunicării bilaterale, oficialul kazah fiind invitat să viziteze Republica Moldova.

În cadrul întrevederii cu omologul sârb, Ivița Dacici, vicepremierul Popșoi a abordat subiecte actuale de pe agenda bilaterală.

„Am reconfirmat disponibilitatea Republicii Moldova de a continua aprofundarea relațiilor moldo-sârbe în diferite domenii. Am discutat despre situația din regiune, dar și din regiunea transnistreană. Am menționat că, în Republica Moldova, situația e stabilă. Am mulțumit pentru invitația de a vizita Serbia. Astăzi, la Forumul Diplomatic din Antalya, am vorbit despre securitatea alimentară globală, precum și cea din regiune, în contextul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.” – a declarat oficialul moldovean.

La Forumul Diplomatic din Antalya, vicepremierul Popșoi a vorbit despre securitatea alimentară globală, precum și cea din regiune, în contextul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.

„Am discutat despre o problemă importantă și urgentă – asigurarea securității alimentare, grav afectată de acțiunile continue ale Rusiei, și eforturile noastre comune de a atinge acest obiectiv crucial.

Inițiativa privind tranzitul grâului prin Marea Neagră a fost rezultatul solidarității comunității internaționale și a reflectat determinarea de a acționa împreună pentru sprijinul poporului Ucrainei, dar și a popoarelor din întreaga lume care au nevoie de aceste produse agricole ucrainene.

Am confirmat solidaritatea noastră cu poporul ucrainean, precum și disponibilitatea de a continua să oferim sprijin politic, diplomatic și umanitar pentru Ucraina.

Războiul din țara vecină a cauzat consecințe grave la nivel regional și global. Diverse sectoare ale economiilor naționale sunt afectate – energie, alimente, securitate. Republica Moldova nu face excepție. Dar înțelegem că asistența noastră pentru Ucraina rămâne importantă și suntem pregătiți să o continuăm”, a conchis ministrul Popșoi.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.