VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mihai Popșoi, despre relațiile dintre R. Moldova și Rusia: „Se află la cel mai jos nivel din istorie”

Relațiile dintre Republica Moldova și Rusia că se află la cel mai jos nivel din istorie. Acest lucru este cauzat de agresiunea barbară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, unde Rusia ucide zilnic, sugrumă femei, copii, distruge locuințe, omoară civili. Declarația a fost făcută de Ministrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi în cadrul unui interviu la Digi24.

Mihai Popșoi a mai declarat că acțiunile Rusiei de a încălca flagrant dreptul internațional nu pot fi tolerate și Republica Moldova rămâne ferm ancorată în sprijinul Ucrainei, care de peste doi ani se lupă cu invazia brutală a Moscovei.

„Relațiile diplomatice sunt la cel mai jos nivel din istoria noastră a relațiilor diplomatice. E un lucru care se explică, având în vedere circumstanțele în care ne aflăm, agresiunea barbară a Federației Ruse împotriva Ucrainei nu poate avea alt rezultat decât reducerea semnificativă a nivelului de relații pe care îl avem cu Federația Rusă. Acest lucru este regretabil având în vedere că avem un număr mare de cetățeni moldoveni în Federația Rusă, avem anumite relații economice, dar costul invaziei Federației Ruse nu doar împotriva Ucrainei, dar și împotriva Republicii Moldova, or impactul economic a fost împotriva Republicii Moldova și impactul a fost unul sever. Cu siguranță, prevalează asupra oricăror considerente. Noi ne dorim să avem relații cu toți, însă atât timp cât cineva încalcă dreptul internațional, ucide zilnic, sugrumă femei, copii, distruge locuințe, omoară civili. Asemenea lucruri cu siguranță nu pot fi tolerate și Republica Moldova rămâne ferm ancorată în sprijinul Ucrainei, în sprijinul dreptului internațional, integrității, suveranității Ucrainei”, susține Mihai Popșoi. 

Potrivit șefului diplomației moldovenești, tentativele recente ale așa-ziselor autorități de la Tiraspol sunt încă o încercarea a Moscovei de destabilizare a Moldovei. 

„Cu siguranță este un element al războiului hibrid. Asemenea anunțuri au mai fost, sunt și probabil că vor mai fi. Anunțuri care să contribuie la anxietatea din Republica Moldova. Este extrem de important ca jurnaliștii din Republica Moldova și cei din afara țării să abordeze aceste subiecte cu responsabilitate maxime, să verifice aceste informații, așa încât să nu se lase epuizați de aceste încercări de atacuri hibride, operațiuni psihologice”, a declarat el. 

Menționăm că separatiștii din Transnistria au adoptat la 28 februarie o rezoluție prin care „cer protecție” de la Moscova.

Ministrul de Externe a avertizat că Rusia va continua războiul hibrid și în 2024, un an important pentru țara noastră, în care urmează să alegem un nou președinte pro-european și să votăm pentru aderarea la Uniunea Europeană la referendum. Cu toate acestea, el a dat asigurări că instituțiile statului sunt pregătite să facă față oricăror provocări care ar putea veni din partea Rusiei în următoarea perioadă.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.