Mihai Moraraş vine dintr-o familie de etnici români din Cernăuţi. El şi-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova. În timpul studenţiei a fost preşedintele Cenaclului literar universitar „Mihai Eminescu”. A realizat o carieră de succes în calitate de jurnalist, publicist, poet, eseist. Din 24 februarie anul trecut, când Rusia a declanșat invazia armată a Ucrainei el urmăreşte cu durere în suflet tot ce se întâmplă în Patria lui.
Mihai Morăraș: Trăiesc niște sentimente, aș spune, contradictorii legate de ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina. Deja voi spune că-i Ucraina noastră, pentru că Nordul Bucovinei îi aparține Ucrainei, n-ai ce-i face. Și n-o să deschid paranteze ce s-a întâmplat până la 24 februarie 2022 în Bucovina noastră, scurt pe doi – au fost închise pe capete școlile românești, Ministerul Învățământului a dat o dispoziție specială ca, începând cu clasa întâia, toate obiectele să fie trecute în limba ucraineană și rezultă că noi suntem pur și simplu străini în țara noastră, în patria noastră.
Chiar din primele zile l-am ascultat pe președintele Zelenski, dar eu pe Zelenski îl cunosc încă de când era comediant. El este un actor extraordinar de talentat și când veneam acasă, la Cernăuți, sora mea Nuța din când în când mai deschidea televizorul și îl arătau. Îi ziceam surorii: „Dragă, e un băiat foarte talentat”. El avea o voce frumoasă, o voce puternică, o voce de bărbat și cumva l-am acceptat sufletește. Uite cum s-a întâmplat, cum el totuși l-a devansat pe Poroșenko, mai ales tineretul, toată lumea îl cunoaște pe el și el s-a adresat în felul următor celor cu care era în contact: „Oameni buni, dacă eu timp de 4 luni, cât o să dureze campania, n-o să însușesc limba ucraineană, nu mă votați. În cazul în care eu o să revin la dvs. și o să vorbesc în limba noastră ucraineană, în limba patriei noastre, atunci e voia lui Dumnezeu”. Și așa s-a întâmplat că el cu 72% l-a devansat pe Poroșenko.
Vocea Basarabiei: Vă este clar de ce a pornit această agresiune liderul de la Kremlin?
Mihai Morăraș: De ce a pornit-o? Pentru că el de mic copil a fost persecutat, bătut, el a fost înjosit, pentru că el nici nu știe cine-i taică-său. Acest Putin e un uncheș de-al cuiva acolo și el întâmplător a nimerit acolo.
De unde a venit cruzimea asta a lui Stalin? De acolo, din copilărie. Și Putin e și foarte răzbunător. El de ce reușește să atragă de partea sa atâta lume? Sunt în jur de 80 la sută care cred în el.
Vocea Basarabiei: Din poporul rus?
Mihai Morăraș: Da, poporul rus din Federația Rusă. Federația Rusă e o țară fascistă și acest Putin e un criminal, un fascist fără margini. El de ce a pornit împotriva Ucrainei? Pentru că el a văzut că Ucraina este mult mai superioară decât Federația Rusă și continuă să se dezvolte.
Vocea Basarabiei: Este bunăstarea, este nivelul de viață…
Mihai Morăraș: Absolut! Și principalul, atunci când el a luat Crimeea în 2014, imediat a ocupat teritoriile acestea – Zaporojie, Luhansk, Herson și Donbas. El s-a văzut stăpân, un fel de împărat nu numai al Ucrainei, dar al Europei. Europa când și-a dat seama… Și acest Putin când a văzut că nu trece o săptămână, două săptămâni, o lună, două, trei, dar eu îi cunosc pe ucraineni bine, pentru că sunt de acolo, ei îs cu caracter și, uite, au reușit. Și datorită cui? Dacă nu era Occidentul…
Eu sunt bucovinean, dar mă consider de-acum basarabean cu dvs., pentru că Basarabia îmi este foarte aproape și foarte scumpă. Și eu de-atâta sufăr enorm din cauza la cele ce se întâmplă. Uite ce au făcut ei din Kramatorsk! El a spus deschis că vrea să distrugă această națiune care este națiunea ucraineană. Este incredibil.
Vocea Basarabiei: Sunt două țări, două state care fac parte din lumea slavă, două țări ortodoxe…
Mihai Morăraș: E groaznic! Patriarhul Bisericii Ruse dă cu agheasmă, adică el binecuvântează moartea rușilor. El spune că „eroii noștri mor pentru adevăr, pentru dreptate, pentru Dumnezeu”, omorând.
Vocea Basarabiei: Am să-l citez și eu pe patriarhul rus Kiril, care zicea că și Republica Moldova face parte din „lumea rusă”.
Mihai Morăraș: Sigur că da. D-apoi uitați-vă ce a spus Lavrov chiar zilele acestea. Ei își dau seama că pierd, pentru că nu se poate… Noi suntem martorii luptei între bine și rău.
Vocea Basarabiei: Să amintim ce a spus șeful diplomației ruse Lavrov, a zis că „Occidentul împinge Republica Moldova ca să fie al doilea stat, după Ucraina, implicat în război”.
Mihai Morăraș: Da, el a dat de înțeles că aceeași soartă o să aibă și Republica Moldova pe care o are Ucraina, dar el nici nu-și dă seama că de-acum soarta lui îi pecetluită. Această Rusie este blestemată, sunt câteva țări, precum Iranul, Coreea de Nord, care-s vai de capul lor, și acestea țin cu rușii.
Vocea Basarabiei: Toată lumea își dorește pace. Credeți că acest război ruso-ucrainean va avea învingători și învinși?
Mihai Morăraș: Absolut! Eu sunt sută la sută convins, adevărul îi dat de la Dumnezeu, poate să fie cumva constrânși, dar adevărul nu poate fi distrus. În primul rând, poporul ucrainean este un popor creștin.
Vocea Basarabiei: Rusia va spune și ea că are un popor creștin ortodox.
Mihai Morăraș: Dar acest Putin vrea să îmbrace acum vestonul lui Stalin, chiar a fost în Volgograd, el zăpăcește poporul rus că-i marele război pentru apărarea patriei, el aplică tragediile din al Doilea Război Mondial în conjunctura aceasta a lui blestemată. Priveam o emisiune la televizor, un flăcău tânăr își făcea cruce în fața lui Putin, el are o forță diabolică și el nu poate ierta. El n-o să ierte niciodată, și-a pus în gând de-acum să distrugă infrastructura civilă, infrastructura energetică și acum foarte sistematic o distruge. Uitați-vă ce face ticălosul acesta, toate rachetele le aruncă numai noaptea, au informatori, și acolo în Ucraina sunt colaboraționiști de aceștia, ei știu unde și să distrugă cât mai multă populație.
Vocea Basarabiei: Dar eu vă întrebam – războiul acesta va avea învingători și învinși?
Mihai Morăraș: Toată lumea civilizată e cu Ucraina și Ucraina va învinge. Ucraina dacă nu ar primi armament, în primul rând, de la Statele Unite, pe urmă de la Marea Britanie, de la Polonia, țările baltice, dar și de la alte țări, și Israelul deja și-a deschis ochii, își dă seama că dacă Putin învinge Ucraina, gata, el distruge totul.
Vocea Basarabiei: Dar fiecare război se termină cu pace, cu negocieri. Sunt aproape zilele când la modul cel mai serios se vor așeza la masa de negocieri cei care luptă unii împotriva altora?
Mihai Morăraș: Este exclus! Zelenski așa a și spus că „…în niciun caz, până nu recuperăm ceea ce am avut până în 1991 nici nu avem de gând cu acești ticăloși să stăm de vorbă, pentru că ei ne-au invadat și ei se consideră deja eroi, eroi naționali pe sângele nostru”.
Vocea Basarabiei: Dar dvs. credeți că Rusia lui Putin va face un pas înapoi?
Mihai Morăraș: Rusia lui Putin știți când va face un pas înapoi?
Vocea Basarabiei: În vara anului trecut Ucraina, după Ucraina și Republica Moldova au obținut statut de țări-candidate pentru aderare la Uniunea Europeană. Cum vedeți dvs. parcursul acestui drum?
Mihai Morăraș: Lucrurile evoluează în mod progresiv, în mod accelerat. Unii specialiști spun că Republica Moldova ar putea să devină membru al Uniunii Europene până în anul 2030, eu cred că se va întâmpla mult mai degrabă.
Vocea Basarabiei: Dar în Republica Moldova sunt forțe politice care sunt la guvernare și vor să ducă Republica Moldova în Uniunea Europeană, dar există și opoziția care are o altă viziune.
Mihai Morăraș: Aceasta nu-i opoziție, pentru că opoziția în conceptul clasic este o opoziție care, într-adevăr, se opune pentru a avansa, adică ea nu vrea să distrugă guvernarea. Eu am în vedere opoziția clasă, cum e în țările democrate. Dar aceștia ce fac? Aceasta nu-i opoziție, dragii mei. Cu părere de rău, din 1812 ei au tot spălat creierii bieților basarabeni. Basarabia a avut o perioadă foarte scurtă când a revenit la normalitate, abia-abia prin Sfatul Țării din 1918 până în 1940, 32 de ani, după care în 1941 a revenit armata noastră națională în Basarabia. Ni s-a dat o șansă în 1991, când s-a ruinat imperiul…
Vocea Basarabiei: Acum, după 31 de ani de independență, e clar unde e locul Republicii Moldova?
Mihai Morăraș: În sfârșit, acum este clar unde este locul Republicii Moldova, pentru că dna Maia Sandu depune niște eforturi fantastice, ea ne-a deschis portița, ne-a deschis întreg orizontul spre lumea civilizată. Uitați-vă cât este ea de respectată, e adorată pur și simplu și datorită Domniei Sale multă lume din Occident a aflat ce-i cu această Republică Moldova. Deocamdată este vorba că noi avem două state românești – țara România și Republica Moldova. Și acum istoria oricum este în favoarea noastră, oricum noi ajungem în Europa prin țară, prin România, numai așa, altfel nu avem cum.
Vocea Basarabiei: Dar explicați, cum se face acest pas, pentru că la Prut e hotarul Uniunii Europene, e hotarul Alianței Nord-Atlantice, cum se mută această graniță, unde se pune?
Mihai Morăraș: Părerea mea rămâne aceeași pe care o împărtășeam cu maestrul Grigore Vieru. Întrebarea e foarte complicată, încâlcită și-i foarte dureroasă, pentru că această Transnistrie e ca un pietroi de gâtul acestei Basarabii. Deci, care-i situația? Uitați-vă acest Lavrov cum vede el raportul dintre Republica Moldova și Transnistria. Lumea care-i informată cunoaște foarte bine. El a spus că „fără Transnistria, că noi o să reușim și Transnistria e a noastră” ș.a.m.d.
Știți care-i dreptatea? Această porțiune de pământ e pământ daco-roman, orice s-ar spune, până la Nipru a fost Dacia. N-ai ce-i face, istoria a făcut astfel, încât România cea Mare a noastră să aibă granița nu la Prut, dar la Nistru. Tatăl meu a fost grănicer, în contingentul 37, în secolul trecut. Deci, după ce Ucraina va învinge, lumea bună se va aduna la masa tratativelor și vor decide ce fac cu această Transnistrie. Acolo mai sunt și Georgia, pe urmă Karabahul, dar e vorba de unde punem noi granița când Ucraina va învinge, granița o punem pe Nistru. Se va face în felul următor: această porțiune de pământ, Transnistria, i-o dăm Ucrainei, Ucraina ne redă nouă Sudul Basarabiei și Nordul Bucovinei, actuala regiune Cernăuți revine la sânul Patriei-mamă.
Vocea Basarabiei: Și soarta Tighinei?
Mihai Morăraș: Soarta Tighinei se hotărăște de la sine.
Vocea Basarabiei: Cum?
Mihai Morăraș: Tighina rămâne a noastră, pentru că a fost, asta-i cetatea lui Ștefan cel Marea, ea a fost și rămâne a noastră, pentru că ea îi în partea asta.
Vocea Basarabiei: Acum e în subordonarea regimului de la Tiraspol.
Mihai Morăraș: E clar, d-apoi…
Vocea Basarabiei: Încâlcite sunt ițele.
Mihai Morăraș: Îs foarte încâlcite ițele, dar eu cred că izbânda va fi neapărat de partea noastră și lucrul acesta se vede și prin munca dvs. la Vocea Basarabiei. Aveți niște colaboratori extraordinar de talentați, foarte bine intenționați și bine pregătiți, aveți o echipă profesionistă de cel mai înalt nivel și eu mă bucur de lucrul acesta.
Vocea Basarabiei: Și totuși, în opinia dvs., integrarea europeană sau reunirea celor două maluri ale Prutului e mai cu șanse, ținând cont de aceste împrejurări și realități din regiunea din jurul Mării Negre?
Mihai Morăraș: Problema e că acest război poate să mai continue, nimeni nu știe, nici Zelenski nu știe ce-i în capul criminalului de la Kremlin, nu se știe. El până acum se vede învingător și pe cal alb, el nu-și imaginează cum o să cedeze. Îi spune „tak nazîvaiemîi Zapad”, el nu-și imaginează că toată lumea civilizată e împotriva lui.
Vocea Basarabiei: La Vladimir Putin vă referiți?
Mihai Morăraș: D-apoi la cine altul, sigur că la el?
Vocea Basarabiei: Poporul Federației Ruse poate să facă presiuni acolo pe interior?
Mihai Morăraș: Acum acolo a rămas foarte puțină lume, pentru că crema intelectualității e plecată de acolo. Acolo se formează niște mișcări așa, deocamdată, ele nu-s anonime, dar au să insiste să se termine războiul din cauză că pleacă fiii lor pe front și acolo tinerii mor pe capete. Lor nu li-i totuna, ei îl susțineau pe acest Putin, dar acum își dau seama că acest Putin îi duce la pierzanie.
Vocea Basarabiei: Cine e capabil să aducă pacea acum?
Mihai Morăraș:
Nu-mi imaginez, că atunci ce rost mai are să continuăm noi mai departe să trăim? Că dacă acest Putin vine, el are arme nucleare și ne înfricoșează cu ele, dar Occidentul și-a dat seama, încă nu se știe cum se va întâmpla că acest Putin are 5 copii și eu nu cred că el o să se lase învins. Deci, problema rămâne ca acest Putin să fie neutralizat, numai așa, dar revenirea Basarabiei la Patria-mamă se va face numai și numai prin Uniunea Europeană. Acuma depinde, dar Uniunea Europeană n-o să accepte intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană până nu scapă de pietroiul acesta.
Vocea Basarabiei: Regiunea transnistreană?
Mihai Morăraș: Sigur că da. Aceasta este o condiție și este o condiție foarte importantă. Ei văd disensiunile acestea care se întâmplă la noi în interior, ei văd cât sunt de aprinși aceștia din așa-zisa coloană a V-a, câtă îndârjire au, fiindcă ei sunt susținuți de Putin. Și acest Șor… Ați văzut ce a făcut această Marina Tauber? Vă imaginați? Pune ea cătușele, dna prim-ministră vorbește de la tribuna centrală și ea îi pune cătușele. Înseamnă că dna prim-ministră o să primească viitorul ei cu cătușele pe mână. Uite, asta e.
Vocea Basarabiei: Și totuși, ce mesaj aveți pentru cetățenii Republicii Moldova acum, când se suprapun mai multe crize, când sunt multe provocări, când e multă instabilitate, incertitudine și o parte de lume este dezamăgită?
Mihai Morăraș: Nu o bună parte, dar undeva 40 la sută, unii spun că ar fi 50 la 50.
Dumnezeu îți dă, dar în traistă nu-ți pune, vorba românului. E o șansă istorică, noi trecem acum printr-o perioadă extrem de complicată, eu mă mir că o bună parte din cetățenii noștri nu-și dau seama ce se întâmplă la vreo 100 de kilometri, ei nu-și dau seama ce tragedie acolo se întâmplă. Și în loc să susțină, ei se orientează, „ei, dar poate-poate va veni Putin”. Și dacă vine Putin? Dar eu am certitudinea, sunt convins și mă bucur foarte mult că în direcția aceasta lucrează și Vocea Basarabiei. Sunteți admirabili! Sunt și alte televiziuni bune, dar, uite, voi într-adevăr sunteți vocea cea care trebuie să fie Vocea Basarabiei.