VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Migrația preoților continuă! Fondatorul Academiei Teologice din Chișinău a trecut la Mitropolia Basarabiei

Fondatorul dar și prorectorul Academiei Teologice din Chișinău, Vetcislav Cazacu a părăsit Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei și a trecut la Mitropolia Basarabiei, subordonată României. Acesta a declarat că a trecut la Mitropolia Basarabiei cu tot cu enoriașii și cu parohia din Strășeni. Teologul Vetcislav Cazacu a declarat că nu a mai rezistat să facă parte din Mitropolia Moldovei supusă patriarhului Kiril care susține războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina.

Abandonarea bisericii ruse de către clericii moldoveni a luat amploare în contextul invaziei ruse în Ucrainei, dar și după ce mitropolitul Vladimir a recunoscut într-o scrisoare adresată patriarhului Kirill că moldovenii vor reveni în sânul bisericii române.

„Deja astăzi am făcut anunțul protopopului și pentru secretar și i-am spus că deja sunt în Patriarhia Română. Să văd cum mor frații și colegii mei, n-am putut să rezist. Pur și simplu conștiința n-a mai putut răbda. Să fiu conștient, știind ce se întâmplă, să fiu așa de indiferent și să trăiesc cu minciuna, n-am putut. N-am putut pur și simplu”, a menționat acesta”, a declarat Cazacu pe 7 noiembrie, pentru TV8.

Până acum Vetcislav Cazacu a fost unul dintre cei mai importanți teologi ai Mitropoliei Moldovei. El este fondatorul seminarului liceal ortodox, dar și a Academiei Teologice. Deși oficial rectorul instituției este mitropolitul Vladimir, aceasta era condusă de prorectorul care a părăsit structura subordonată canonic Moscovei fiind originar din Ucraina, dar și român din Cernăuți, părintele a declarat că nu mai poate rămâne alături de Biserica rusă.

Mitropolia Basarabiei a confirmat pentru sursa citată că biserica română la acceptat sub aripa sa pe preotul Vetcislav Cazacu, precizând că fenomenul migrației este în toi. Secretarul Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu a declarat că doar în ultimul an, au migrat la Mitropolia Basarabiei aproape 50 de preoți.

Fenomenul migrației de la biserica rusă spre cea română s-a acutizat și mai mult după ce în spațiul public s-a strecurat scrisoarea scrisă de mitropolitul Moldovei Vladimir superiorului său de la Moscova. Acesta i-a scris patriarhului Kirill că „lumea rusă” este străină valorilor noastre naționale și că reunirea Republicii Moldova cu România se va produce într-un timp relativ scurt. În demersul său, capul Mitropoliei Moldovei își informează șeful că prăpastia dintre Chișinău și Moscova s-a adâncit și mai mult, deoarece Patriarhia susține intervenția rusă în Ucraina.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.