Cinci microbuze, oferite în cadrul unui proiect finanțat de UE și UNFPA Moldova, destinate activităților de prevenire a violenței, au fost donate centrelor de tineret din Bălți, Fălești, Ungheni, Criuleni și Cahul. Ceremonia de predare a vehiculelor a avut loc în fața Casei Guvernului.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, prezent la eveniment, a spus că microbuzele au scopul de asigura tinerii cu servicii mai calitative, nu doar pe cei care locuiesc în centrul raional, dar și pe cei din zonele rurale.
„Centrele de tineret sunt în mare parte concentrate în centrul raional, asemenea mijloace de transport o să le ofere posibilitatea mai mult în zonele rurale, fie să desfășoare nemijlocit activități în sate, fie să aducă copii din sate la activități în centrul raional pentru diferite activități de dezvoltare profesională, deprinderi de viață, orientare în carieră. Centrele de tineret sunt o importantă resursă, în special pentru tineri, pentru a dezvolta competențe care nu se dezvoltă neapărat în cadrul școlii, în cadrul educației nonformale și informale”, a precizat ministrul Dan Perciun, citat de realitatea.md.
Karina Nersesyan, Reprezentantă Rezidentă UNFPA în Republica Moldova, a spus că își dorește ca tinerii din Moldova, prin intermediul acestor centre de tineret pe roți, să se dezvolte și să își croiască un viitor strălucit.
„Aș vrea să spun că acestea (n.r. microbuze) sunt niște lucruri care vor schimba viitorul tinerilor din Moldova, precum și al tinerilor ucraineni refugiați. Noi le numim Centre de Tineret pe roți și acestea pot ajunge la persoanele din zonele îndepărtate, reușim astfel să aducem la tineri servicii esențiale, încât acești tineri să fie mesagerii democrației, păcii, unui viitor strălucit și al tuturor valorilor pe care Moldova le sprijină”, a precizat Karina Nersesyan, Reprezentantă Rezidentă UNFPA în Republica Moldova.
Rând pe rând, reprezentanții celor cinci centre de tineret din Moldova au adresat mesaje de mulțumire. Un exemplu în acest sens este și Mariana Bejenari, șefa Centrului Regional de Resurse pentru Tineret din Fălești.
„De astăzi putem să dezvoltăm și serviciile autrici și centrele sunt mândre cu această oportunitate. Dacă centrele aveau posibilitatea să găzduiască sute de tineri lunar, acum putem să ajungem la mii de tineri. Noi, cu ajutorul acestor resurse importante, la nivel local noi vom putea ajunge pnetru a desfășura activități mobile pentru tineret. Cu siguranță noi vom fi mai aproape de tinerii din localitățile rurale și vom îmbunătăți accesul la serviciile medicale și protecției împotriva violenței de gen”, a precizat Mariana Bejenari.
Donația totală a Uniunii Europene și a UNFPA Moldova constituie aproximativ 200.000 de euro. Câștigătorii au fost selectați în baza unui concurs.