VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mesajul prim-ministrei Gavrilița cu prilejul Zilei Limbii Române: „Limba română este cel mai puternic element identitar care ne definește ca națiune”

Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, a transmis miercuri, 31 august, un mesaj cu prilejul Zilei Limbii Române. Gavrlița a mulțumit dascălilor și generațiilor de intelectuali care au păstrat și apărat limba română.

Puține sunt țările care își sărbătoresc limba pe care o vorbesc așa cum o facem noi. E pentru că, ani la rând, cetățenii au fost lipsiți de ea, iar revenirea la grafia latină și declararea limbii române ca limbă de stat a presupus o luptă aprigă. La o distanță de peste trei decenii de la Mișcarea pentru eliberare națională, vorbim limba maternă fără nicio frică, copiii noștri învață în școli cu predare în limba română și ne bucurăm de biblioteci pline de carte românească.

Limba română este cel mai puternic element identitar care ne definește ca națiune, care arată lumii cine suntem și de unde venim. Ea este vorbită, scrisă și cântată de milioane de oameni în toate colțurile lumii.

Recent, am avut ocazia să stau de vorbă cu câțiva copii din diaspora, reveniți acasă pentru evenimentele organizate de Zilele Diasporei. M-au uimit și bucurat în același timp cu o vorbire românească superbă. Chiar dacă era cu un pic de accent italian, francez sau iordanian, acești tineri și copii fac eforturi pentru a păstra legătura cu baștina lor, ba chiar și cu a părinților lor. Prin limba română, copiii diasporei nu doar păstrează legătura cu bunicii și rudele din Moldova, ei își definesc identitatea.

Pentru sacrificiu, trudă și curaj le suntem recunoscători generațiilor de intelectuali care au păstrat și apărat limba română. Să-i cinstim în memoria noastră și să le mulțumim celor care continuă să cultive cu demnitate dragostea de grai matern.

Oriunde ne poartă pașii și viața, acolo unde auzim că se vorbește limba română avem mereu sentimentul de „acasă”. Iar cel mai frumos omagiu pe care putem să-l aducem limbii române este s-o învățăm, s-o prețuim și să o vorbim corect!”, se menționează în mesajul transmis de către prim-ministră.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.