VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mesajul lui Gaibu, după ce și-a dat demisia: Reformele de-abia au început și este încă o cale lungă de parcurs

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a transmis un mesaj pe o rețea de socializare, după ce premierul Natalia Gavrilița a anunțat că acesta și-a dat demisia.

Acesta menționează că timp de un an a reconstituit Ministerul Economiei cu o focusare pe politicile economice și mediul de afaceri.

Dragi, prieteni, colegi și atreprenori. Am depus demisia din funcția de Ministru al Economiei. A fost un an+ plin de muncă, reforme și proiecte. Am reconstituit Ministerul Economiei cu o focusare pe politicile economice și mediul de afaceri. Am inițiat reforma agențiilor subordonate, ODA fiind pe deplin reformată, cu o guvernanță modernă, demnă de spiritul european, iar reforma Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorului (ISSPNPC) este pe final.

Un amplu program de reformare a infrastructurii calității a fost conceptut cu Banca Mondială și deja inițiat din această toamnă, de rând cu alte componente de susținere a antreprenorilor prin ODA și simplificare a proceselor și digitalizarea de acte permisive cu un buget total de 50 mln de dolari pentru următorii 5 ani. Împreună cu ODA am revizuit toate programele existente și am creat programe noi de susținere a antreprenorilor, au fost crescută susținerea incubatoarelor regionale pentru a un sprinjin sporit antreprenorilor din zonele rurale.

Am reușit aprobarea unor pachete largi de acte normative pe domeniul tehnologiilor informaționale și altele sunt în proces de promovare (e-comerț, parcul IT etc.) Un rezultat important este aprobarea Legii privind risipa alimentară, importantă pentru reducerea deșeurilor, dar și utilizarea mai rațională a produselor alimentare în societate. Legea crowdfunding este într-un final în versiune agreată cu toate părțile implicate și gata pentru promovare și aprobare.

Pentru microîntreprinderi am inițiat un ciclu întreg de reforme ce țin de simplifcarea relațiilor de muncă, simplificarea taxării, dar și conclucrarea cu alte instituții ale statului și parteneri internaționali pentru simplificarea cerințelor tehnice de operare în domeniile cele mai populare pentru întreprinderile de familie și microîntreprinderi: procesarea produselor alimentare și HoReCa. Pentru prima dată a fost lansat un program de susținere a inovațiilor și consider ferm că aceasta este o direcție de mare perspectivă pentru Moldova. Nu mai puțin importante sunt tratativele pe aspectele de comerț internațional, fiind obținute facilități suplimentare din partea UE, iar cu Republica Turcia negocierele de aprofundare a comerțului reciproc sunt pe final.”, a scris ministrul.

Totodată, Gaibu a mulțumit echipei ministerului pentru susținere și spirit de echipă.

Echipa ministerului a depus o muncă excelentă și le mulțumesc din suflet pentru susținere și spirit de echipă. Mulțumesc mult colegilor din cabinetul de miniștri și dnei Prim-Ministru pentru o bună colaborare în aceste timpuri pline de provocări.

Mulțumesc mult partenerilor internaționali: Delegației UE, Guvernului României, Guvernului Germaniei, Guvernului Poloniei, Guvernului Elveției, Guvernului Suediei, GIZ, Băncii Mondiale, USAID, familiei Națiunilor Unite. (cer scuze dacă am omis pe cineva)

O deosebită plăcere am avut să lucrez cu Asociațiile de Business. Au fost subiecte dificile în care echilibrul era extrem de complicat de găsit. M-am străduit să ascult toate părțile și să abordez subiectele cât mai imparțial, urmărind în primul rând obiectivul de dezvoltare durabilă și pe termen lung a țării.

Reformele de-abia au început și este încă o cale lungă de parcurs pentru a deveni o societate cu instituții bine organizate și politici raționale pentru dezvoltarea inițiativelor private. Urez mult succes echipei guvernamentale și celei ministeriale să implementeze consecvent și pragmatic toate reformele cu adevărat necesare Moldovei”, a mai scris Gaibu.

Citește și: Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, și-a dat demisia: Cine îl va înlocui

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.