VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Mesajele și recomandările istoricilor și deputaților din primul parlament pentru Adunarea din 21 mai

Asociația Istoricilor din Republica Moldova și deputați din primul Parlament sprijină Adunarea ”Moldova Europeană” din 21 mai și susțin că duminică poporul trebuie să susțină într-un glas proiectul european al țării, să condamne, totodată, agresiunea Rusiei în Ucraina și acțiunile de dezinformare și manipulare ale Moscovei.

”Adunările naționale întotdeauna au fost convocate în momente critice. Astăzi avem un moment critic. Moldova este supusă unei agresiuni, nu militare, dar a războiului hibrid pe toate dimensiunile și noi suntem în situația în care putem să ne pierdem independența și integritatea teritoriale. Convocarea adunării naționale pe tematica integrării europene este binevenită”, a declarat istoricul Ion Negrei.

Totodată, asociația istoricilor a venit și cu mai multe recomandări pentru ca adunarea să aibă un impact mai mare. Aceștia propun ca la finalul manifestației să fie elaborată o rezoluție, în care, pe lângă mesajul principal de integrare europeană, să fie reconfirmată și apartenența Republicii Moldova la spațiul comun românesc.  

”La adunare trebuie să fie abordate probleme, inclusiv ilegalitățile din perioada Uniunii Sovietice. Lucrul acesta trebuie să-l spunem în cadrul adunării. Trebuie să spunem că spațiul a făcut parte din România. Că am fost rupți de lumea europeană de puterea din răsărit. La adunare este necesar să se sublinieze și apartenența noastră nu doar la spațiul european, dar și la cel românesc. Suntem parte componentă a lumii românești. Revenirea noastră în Europa să o facem prin refacerea unității naționale românești”, a mai adăugat Ion Negrei.

Amintim că inițiativa organizării unei adunări apolitice pe 21 mai a fost enunțată de președinta Maia Sandu la începutul lunii mai. De atunci, mai multe partide, organizații neguvernamentale și asociații din diferite domenii și-au anunțat susținerea.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.