VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Acordul moldo-român de interconectare energetică, semnat. Parlicov: Nu mai suntem o periferie, ci parte a unui sistem energetic comun european

Moment istoric pentru sistemul energetic al Republicii Moldova. Chișinău și București au semnat azi Memorandumul de interconectare energetică, document prin care, practic, țara noastră a fost inclusă în sistemul energetic comun european. „Nu mai suntem o periferie, iar prin acest memorandum integrarea Moldovei în piața energetică a Uniunii Europene ar putea să se întâmple mai repede decât aderarea țării la UE”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, după semnarea documentului împreună cu omologul său român, Sebastian Burduja.

Ambii demnitari au precizat că prin documentul istoric, semnat la Chișinău, Republica Moldova își consolidează semnificativ independența energetică, sistem care până nu demult era folosit de Moscova în scheme de șantaj.

„Am avut o experiență în care energia a fost utilizată de partenerii din est în calitate de armă. Ceea ce s-a întâmplat în Ucraina și, ceea ce puțină lume a apreciat, a fost un efort fără precedent făcut de  Moldova, România și UE, care în timp record au sincronizat piețele Ucrainei și Moldovei. Nu mai suntem o periferie. Practic, acum facem parte dintr-un sistem energetic comun european. Este o deschidere fără precedent. Această cuplare a piețelor, integrarea Moldovei în piața UE să se întâmple mai repede decât aderarea țării la UE”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Iar ministrul Energiei al României, Sebastian Burduja, a declarat că semnarea momorandumului reprezintă nu este doar o acțiune de dezvoltare economică, ci și un sprijin firesc frățesc al Bucureștiului.

„Continuăm să punem pietre la aceste punți energetice. Energia este inima economiei și ea poate fi folosită ca armă de șantaj, așa cum a făcut Rusia, fie ca armă de dezvoltare economică. Vreau să le spun fraților moldoveni că se pot mândri cu reprezentanții Ministerului Energiei. La evenimentele internaționale tematice, Republica Moldova este dată drept exemplu. Eforturile pe care le-a făcut Moldova în contextul cumplit de dificil sunt admirabile. Vă mulțumesc că faceți parte din această poveste de succes. Gestul de azi nu este doar unul pe hârtie, ci și unul firesc. Sunt convins că Petru Rareș avea dreptate când a spus: și vom fi iar ce-am fost și mai mult decât atât”, a declarat Sebastian Burduja.

Amintim, în sectorul gazelor naturale, acordul prevede construcția unei noi conducte, Centura Chișinăului, până la sfârșitul anului 2031, care va fi o extindere a gazoductului existent Iași-Chișinău. De asemenea, memorandumul va sprijini creșterea capacității de stocare a gazelor la depozitul Sărmășel și construcția unui nou depozit la Fălticeni, România.

Totodată, acordul va asigura condițiile desemnării companiei românești „OPCOM” în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, care va fi responsabil și de integrarea pieței energiei electrice din R. Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii Europene.

Memorandumul vizează și Linia Electrică Aeriană Suceava – Bălți, proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune între Strășeni și o stație electrică de pe teritoriul României, precum și dezvoltarea liniei de interconexiune în domeniul energiei electrice existente Huși-Cioara.

La rândul ei, Întreprinderea „Moldelectrica” urmează să se integreze în Piața de Echilibrare administrată de către compania românească „Transelectrica” și urmează să fie stabilite procesele de tranzacționare transfrontalieră a energiei electrice de echilibrare.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.