VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Memorandumul moldo-român de interconectare a piețelor energetice, aproape de semnare

Proiectele ambițioase de creștere a capacității de stocare a gazelor, de extindere a gazoductului Iași-Chișinău și de integrare a Moldovei în piața energiei electrice a Uniunii Europene sunt cu un pas mai aproape de realizare. În mai puțin de o săptămână, pe 11 decembrie, ministerele Energiei de la Chișinău și București vor semna Memorandumul de înțelegere privind realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică.

Semnarea documentului a fost autorizată în ședința de azi a Guvernului. În sectorul gazelor naturale, acordul prevede construcția unei noi conducte, Centura Chișinăului, până la sfârșitul anului 2031, care va fi o extindere a gazoductului existent Iași-Chișinău. De asemenea, memorandumul va sprijini creșterea capacității de stocare a gazelor la depozitul Sărmășel și construcția unui nou depozit la Fălticeni, România.

Totodată, memorandumul va asigura condițiile desemnării companiei românești „OPCOM” în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, care va fi responsabil și de integrarea pieței energiei electrice din R. Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii Europene.

„Avansarea proiectelor investiționale prevăzute în Memorandum va permite atât creșterea gradului de securitate în aprovizionarea cu resurse energetice a Republicii Moldova și României, cât și va contribui la diversificarea surselor și a rutelor de aprovizionare la nivel regional”, a declarat secretara de stat a Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu.

Memorandumul vizează și Linia Electrică Aeriană Suceava – Bălți, proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune între Strășeni și o stație electrică de pe teritoriul României, precum și dezvoltarea liniei de interconexiune în domeniul energiei electrice existente Huși-Cioara.

La rândul ei, Întreprinderea „Moldelectrica” urmează să se integreze în Piața de Echilibrare administrată de către compania românească „Transelectrica” și urmează să fie stabilite procesele de tranzacționare transfrontalieră a energiei electrice de echilibrare.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.