VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Băncile din R. Moldova, dispuse să le ofere suport fermierilor. Soluțiile propuse

În contextul actual, în care agricultorii se confruntă cu dificultăți cauzate de conjunctura regională, comunitatea bancară susține că rămâne deschisă și implicată în găsirea de soluții pentru aceste provocări. Astfel, Asociația Băncilor din Moldova reiterează deschiderea și angajamentul băncilor de a asigura suport permanent clienților beneficiari de credite din sectorul agricol, care întâmpină dificultăți în onorarea obligațiilor la credite.

Băncile partenere își propun să identifice măsuri individuale pentru fiecare client, având în vedere situația specifică a acestuia.

Conform datelor oficiale, sectorul agricol a înregistrat progrese semnificative, fiind susținut de către sectorul bancar prin alocarea, în creștere, a resurselor financiare.

Într-un comunicat de presă, Asociația Băncilor afirmă că la situația din 31 octombrie curent, suma creditelor acordate sectorului agricol de către băncile din Moldova a constituit 5.3 miliarde lei, fiind finanțate peste 5260 de companii agricole și fermieri. Din numărul total de companii agricole și fermieri 368 (7.0% din total) au înregistrat întârzieri mai mari de 30 de zile la onorarea obligațiilor. Pentru comparație, la data de 31.12.2022, întârzieri au înregistrat 327 de companii agricole și fermieri (6.6% din total).

De asemenea, 166 de companii agricole și fermieri (3.2% din total) au realizat restructurarea creditelor pe parcursul primelor 10 luni ale anului 2023. Spre comparație, pe parcursul anului 2022 (12 luni), 277 de companii agricole și fermieri (5.6% din total) au restructurat creditele.

Potrivit asociației de profil, aceste cifre reflectă eforturile depuse de ambele părți pentru a gestiona corect riscurile.

În același timp, pe parcursul lunii noiembrie și decembrie curent, se observă o ușoară tendință de diminuare a capacității de plată în cazul unor debitori din domeniul agricol, respectiv, Asociația Băncilor din Moldova, împreună cu comunitatea bancară, rămâne deschisă pentru a acorda suport agricultorilor în vederea depășirii situației existente şi asigurării dezvoltării sectorului agricol.

Menționăm că după mai multe runde de dialog cu autoritățile soldate cu eșec, fermierii au revenit marți cu tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale. Agricultorii cer Guvernului instituirea unui moratoriu până la 31 octombrie 2024, la calcularea penalităților, la executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru producătorii de cereale și oleaginoase. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat la 30 noiembrie că moratoriul la calcularea penalităților de către bănci și la executarea silită, propus de către agricultori, nu poate fi aplicat sub nicio formă. Bolea a precizat că autoritățile vor încerca alte căi legale pentru a-i sprijini pe fermierii ajunși în impas.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.