Agenda reuniunii a cuprins discuții privind prioritățile de politici și obiectivele generale ale Ministerului Apărării pentru anul 2024, viziunea pe sectorul de apărare pentru Strategia de Securitate Națională, precum și impactul asupra procesului de elaborare a documentelor de politici pe sectorul de apărare, proiectele și achizițiile (strategice) pentru anul 2023, dar și rezultatele implementării bugetului pentru anul 2022 și proiectul bugetului pentru anii 2023-2025.
Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi, care a prezidat ședința Colegiului Militar, a menționat că întrunirea se desfășoară într-o perioadă deloc ușoară din cauza războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei în februarie 2022.
„Această agresiune a generat o multitudine de efecte negative pentru infrastructura critică din domeniul transportului și al energiei la nivel regional, inclusiv Republica Moldova. Țara noastră, în prezent, se confruntă simultan cu mai multe crize — criza economică, energetică, și criza refugiaților — care au consecințe nefaste asupra economiei țării noastre. Cu toate acestea, Ministerul Apărării și Armata Națională continuă să-și îndeplinească misiunile, la un nivel profesional înalt și în termenii stabiliți”, a declarat ministrul Nosatîi.
Oficialul și-a exprimat încrederea că discuțiile de astăzi vor fi constructive, în beneficiul dezvoltării de mai departe a instituției de apărare, și i-a îndemnat pe cei prezenți să vină cu sugestii de îmbunătățire a activității în contextul subiectelor abordate.