VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Măsurile întreprinse de guvern pentru a asigura populatia cu lemn de foc pentru sezonul rece

Cabinetul de miniştri a pregătit un plan de acțiuni pentru a asigura consumul rațional şi echitabil al lemnului de foc în sezonul rece din acest an, în contextul crizei energetice şi vulnerabilității Republicii Moldova din cauza războiului din Ucraina. Despre aceasta a declarat Dumitru Udrea, secretar general al Guvernului, care a susținut astăzi o conferință de presă.

„Planul Guvernului prevede asigurarea prioritară cu lemn de foc a categoriilor mai defavorizate, în special a familiilor sărace şi vârstnicilor. De asemenea, vom supraveghea ca să fie asigurată o distribuire corectă, fiind prevenite tăierile ilicite”, a declarat Dumitru Udrea, notează Moldpres.

Demnitarul a subliniat faptul că preţul lemnului de foc la Agenţia Moldsilva va rămâne acelaşi ca şi în anul trecut. „Pentru lemnul speciilor tari se vor achita 550-870 de lei pentru un metru ster (cca 45 de euro), iar pentru speciile moi – în jur de 350 de lei per metru ster. Lemnul va putea fi ridicat doar în perioada de zi, cu actele corespunzătoare, numai de către gospodării casnice şi instituţii publice, în special educaţionale. Agenţii economici nu vor putea procura lemn de la Moldsilva”, a menţionat Udrea.

Distribuirea lemnului de foc se va face în două etape. Prima va include perioada până în luna decembrie, când fiecare gospodărie casnică din lista beneficiarilor va putea achiziţiona până la trei metri steri de lemn. A doua etapă se va desfăşura în luna decembrie-ianuarie, în funcţie de condiţiile climaterice.

„Odată cu intensificarea măsurilor de supraveghere a distribuirii lemnului de foc, vor fi sporite şi sancţiunile în cazul încălcărilor depistate în acest sens. În scurt timp Guvernul va lansa o linie fierbinte la care populaţia va putea informa autorităţile despre tăierile ilicite şi neregulile comise în procesul de distribuire. Folosirea lemnului de foc nu este o măsură permanentă, ci mai degrabă o excepţie, aplicată în perioada de tranziţie la alte măsuri, mai eficiente, de asigurare cu agent termic”, a rezumat Dumitru Udrea, secretar general al Executivului. 

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.