VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Măsuri mai stricte de etichetare a produselor alimentare care conțin acizi grași

Legislativul a aprobat, astăzi, în prima lectură, proiectul de lege care va reglementa mai strict etichetarea produselor alimentare care conțin acizi grași trans.

Noile prevederi stabilesc că la că la 100 de grame de grăsime din produsele alimentare cantitatea de acizi grași trans să nu depășească 2 grame. Informația respectivă va fi pusă la dispoziția consumatorului direct pe ambalajul sau eticheta produsului alimentar, dar și prin intermediul altor instrumente de comunicare.

Potrivit notei informative a proiectului, acizii grași trans sunt considerați cei mai nocivi pentru că ridică nivelul de colesterol „rău” în organism, având ca efect creșterea incidenței bolilor cardiovasculare și a celor oncologice.

 În opinia autorilor inițiativei legislative, deputații Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Dan Perciun și Ana Oglinda, implementarea proiectului va asigura protecția sănătății consumatorilor prin stabilirea de cerințe obligatorii cărora trebuie să se conformeze operatorii din domeniul alimentar la plasarea pe piață a produselor.

Implementarea prevederilor proiectului va acorda posibilitatea consumatorului de a alege, în cunoștință de cauză, produsul dorit aflat pe raftul magazinului, prin punerea la dispoziției a informației ample despre conținutul acestuia, inclusiv cu prezența acizilor grași trans, alături de alte componente incluse în declarația nutrițională”, a explicat Ana Oglinda, membra Comisie protecție socială, sănătate și familie.

Parlamentarii mai precizează că acizii grași trans sunt utilizați în industria alimentară deoarece prelungesc termenul de valabilitate a produsului, conferă un aspect atrăgător și prelungesc prospețimea acestuia, iar alimentele în care se regăsește un procent sporit de acizi grași trans sunt: margarina, frișca, smântâna vegetală, biscuiți, fursecuri, cartofi prăjiți, gogoși, produse semipreparate congelate etc.

Modificările legislative vizează și armonizarea cadrului național de reglementare în domeniul siguranței produselor alimentare cu prevederile legislației europene.

Proiectul a fost susținut de 70 de deputați și urmează să fie propus spre examinare în plenul Parlamentului, în lectură finală.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.